Lupa
Obsah Obsah
Portál

Charita ČR pomohla vybavit nemocnici v Bělehradě

Datum publikace2. 2. 2011, 13.30
TiskTisk

V pátek 28. 1. 2011 předala velvyslankyně ČR v Srbsku Hana Hubáčková ve spolupráci s Charitou ČR Fakultní nemocnici dr. Dragiši Mišoviće v Bělehradě deset moderních křesel na dialýzu.

Praha (ČR) / Bělehrad (SR): Oddělení hemodialýzy Fakultní nemocnice Dr. Dragiši Mišoviće v Bělehradě poskytovalo dialýzu třiceti lidem denně, další pacienti museli být kvůli nedostatečné kapacitě převáženi do zařízení vzdáleného od nemocnice 40 km.

Dialýzu pacienti potřebují každý druhý den a celá procedura trvá kolem tří hodin, pro každého pacienta tak znamená velkou časovou i fyzickou a psychickou zátěž. Díky daru nových křesel se kapacita oddělení zvýší na 80 pacientů denně, což znamená nejen úsporu času a finančních prostředků, ale zejména zvýšení komfortu a kvality života pacientů.

Oddělení hemodialýzy se stalo jedním z prvních v Srbsku, kde budou místa dialyzačních lehátek používána křesla, což zásadně mění psychologický efekt léčby – pacient je v nemocnici na dočasném zákroku, u kterého se v rámci možností může i bavit např. sledováním televize a nemá tak pocit, že je hospitalizován.

Peníze z České republiky jsou v Srbsku využívány dlouhodobě. Jak zdůraznila velvyslankyně ČR v Srbsku Hana Hubáčková, fakultní nemocnice v Bělehradě byla s pomocí českých finančních prostředků nejen opravená (rekonstrukce skončila v roce 2005), ale je postupně také vybavována – v letošním roce šlo o křesla na dialýzu, loni např. o laparoskop. Křesla na dialýzu byla financována ze státního rozpočtu České republiky v rámci programu Zahraniční rozvojové spolupráce ČR.

Charita ČR kromě zajištění dodávky křesel na dialýzu pro nemocnici v Bělehradě realizuje v Srbsku také projekt na podporu prevence rakoviny prsu a děložního čípku ve venkovských oblastech Šumadijského regionu.

 

Více informací:

Lukáš Voborský, programový manažer Charity ČR pro Srbsko

lukas.voborsky@charita.cz, tel.: 00420 608 706 905

 

Ilona Gajdikova, oddeleni humanitarni a rozvojove pomoci Charity CR
ilona.gajdikova@charita.cz, tel.: 00420 603 511 242

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou