Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

P. Lombardi k situaci v severní Africe

Datum publikace7. 2. 2011, 16.00
TiskTisk

Tiskový mluvčí Svatého stolce, P. Federico Lombardi SJ, se ve svém pravidelném editoriálu pro Rádio Vatikán zamýšlel nad problémy severní Afriky a Blízkého východu. Přinášíme úryvek z jeho editoriálu.

Vatikán: 'V posledních týdnech zaměřil svět svůj pohled na Afriku a Blízký východ. Nejprve na Tunisko, potom na Egypt a další země, kde se dal do pohybu proces politických změn, které je zatím těžké definovat a posoudit, ale určitě jsou tak významné, že je možné mluvit o 'revoluci'. Všichni doufáme, že postižené národy budou ušetřené dalšího násilí a krveprolití a že se nebude prodlužovat období nestability, ve kterém je riziko konfliktů a střetů větší. Samozřejmě že ekonomické problémy spojené s chudobou, kterou zakouší velká část obyvatelstva, k níž negativně přispěla všeobecná ekonomická krize, mají velký podíl na příčinách vzniku protestů. Ale jak uvádí biskup Severní Afriky, je potřeba přiznat hlavně mladší generaci v regionu dožadování uznání větší svobody a důstojnosti, která tak projevuje touhu, aby všichni byli uznáni občany, zodpovědnými občany. Velmi vysoké procento mladých lidí v této oblasti před sebou nevidí otevřenou perspektivu do budoucnosti.

V této souvislosti přicházejí na mysl naléhavé výzvy, které vzešly ze synody pro Blízký východ před několika měsíci, které požadují plná lidská práva pro křesťany v jejich zemích původu. Celé národy se dnes dožadují odpovědnějšího dodržování občanských práv, které náleží každému člověku a každému náboženství, aby dosáhli lepšího uznání své národní důstojnosti. Křesťané jsou malou menšinou, ale jsou v těchto požadavcích a nadějích solidární se všemi. Pokud národy s muslimskou většinou dokáží růst v dialogu v zásadních otázkách, v respektování práv všech, v spoluúčasti na svobodě, pokoj ve světě bude jistější. A to je to, co si přejeme, především pro jejich dobro, ale i pro dobro celé lidské rodiny,' řekl P. Federico Lombardi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou