Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Novéna ke sv. Terezii z Avily jako příprava na SDM Madrid

Datum publikace9. 2. 2011, 18.15
TiskTisk

Součástí duchovní přípravy na Světové dny mládeže (SDM) v Madridu v létě letošního roku jsou modlitby novén k patronům SDM. Jsou jimi světci, ale i papež Jan Pavel II., zakladatel tradice SDM. Od 12. do 21. 2. 2011 bude probíhat novéna ke Svaté Terezii z Avily, panně, řeholnici a učitelce církve.

V příloze článku přinášíme texty k modlitbě novény ke sv. Terezii z Avily (12. – 21. února 2011). Na každý den novény je vybrán text z Písma svatého, inspirace k modlitbě a modlitba. Během generální audience Svatého otce ve středu 2. února 2011 věnoval papež Benedikt XVI. svou katechezi právě sv. Terezii z Avily.  Text katecheze najdete na České sekci Vatikánského rozhlasu.  

Svatá Terezie se narodila 28. března 1515 ve španělské Avile. Matka jí zemřela v pouhých čtrnácti letech, a tak ji vychovával její zbožný otec, který ji po svatbě její nejstarší sestry poslal do školy k sestrám augustiniánkám v Avile. I přes jeho nesouhlas vstoupila do karmelitánského kláštera. Po složení řeholních slibů velmi vážně onemocněla. Ve 39 letech začala s reformou karmelitánského řádu a založila 15 klášterů bosých karmelitánů. Je známá svým intenzivním životem mystické modlitby. Dostalo se jí zvláštní milosti – měla mystická vidění a rozmlouvala se samotným Ježíšem. Její řádové jméno bylo sestra Terezie od Ježíše a svátek se slaví 15. října.

Do dlouhého seznamu jejích duchovních vůdců patřil František Xaverský i jiní svatí, ona ale měla nejraději sv. Jana od Kříže. Sv. Terezie z Avily pořádala duchovní přednášky a byla literárně činná, neboť sepsala své myšlenky v několika spisech (Kniha o zakládání, Život (vlastní životopis), Hrad v nitru, Cesta k dokonalosti, Nad Velepísní, aj.). Jejím heslem bylo: Soustřeď svůj život na modlitbu, dej své srdce Pánu, žij pokoru v pravdě o sobě samém, usiluj o cvičení ve ctnostech v každém okamžiku.

Zemřela 4. října 1582 v Alba de Tormes. Roku 1617 byla Terezie od Ježíše (Terezie z Avily) prohlášena patronkou Španělska. Roku 1622 byla svatořečena a roku 1970 prohlášena učitelkou církve jako první žena vůbec.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou