Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výročí mučednické smrti františkánských bratří

Datum publikace9. 2. 2011, 13.30
TiskTisk

Pražská arcidiecéze si 15. 2. 2011 při mši svaté v 18.00 hodin v kostele Panny Marie Sněžné  připomene 400. výročí mučednické smrti čtrnácti františkánských bratří od Panny Marie Sněžné. Mši svatou bude celebrovat pražský arcibiskup Mons. Dominik Duka OP.

Praha: U příležitosti tohoto výročí byla také 14. ledna v ambitu kláštera otevřena výstava, která potrvá do 27. února 2011. Otevřena je denně od 10.00 do 18.00 hodin.

Od smrti čtrnácti pražských mučedníků františkánů u Panny Marie Sněžné v roce 1611 uplyne letos 15. února 400 let. K této příležitosti byla v ambitu kláštera Panny Marie Sněžné v Praze připravena významná výstava. Důvodem uspořádání výstavy je kromě kulatého výročí také zpráva generálního vicepostulátora Fr. Giovangiuseppe Califaniho, který ve svém dopise české provincii františkánů nedávno sdělil, že proces blahořečení čtrnácti pražských mučedníků dospěl do klíčové fáze. Na jaře bude kauzu v Římě projednávat komise teologů Kongregace pro svatořečení a příští rok by tedy mohlo dojít k blahořečení pražských mučedníků Bedřicha Bachsteina a jeho druhů.

Pražští mučedníci byli bratři františkáni, kteří roku 1604 obsadili trosky karmelitánského kláštera u Panny Marie Sněžné a začali ho renovovat. Po vpádu Pasovských roku 1611 byli nařčeni z kolaborace s katolickým vojskem a na masopustní úterý 15. února do jejich kláštera vtrhla pražská lůza a bratry bez milosti pobila. Bratři jsou nám svědectvím pevné víry, protože předpokládali, že se něco takového stane, ale přesto neprchli. Jejich svatost má rovněž evropský rozměr, jelikož bratři pocházeli z různých národů – Itálie, Německa, Španělska, Holandska a dalších. Jejich těla zůstala několik dní pohozena na svých místech a údajně z nich vycházela záře. Byli poté pohřbeni v křížové chodbě kláštera a později v kapli sv. Michaela pod oltářem sv. Petra z Alkantary. V posledních letech měl na starosti jejich proces blahořečení P. Petr Alkantara Houška OFM.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou