Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Žehnání varhan u Nejsvětějšího Salvátora

Datum publikace15. 2. 2011, 10.00
TiskTisk

V kostele Nejsvětějšího Salvátora v pražském Klementinu bude v neděli 20. 2. 2011 ve 20.00 hodin pražský arcibiskup Mons. Dominik Duka OP celebrovat slavnostní bohoslužbu, při které budou požehnány unikátní nově rekonstruované barokní varhany.

Praha: Při mši svaté v neděli 20. února zazní skladby Antonia Lottiho (1667-1740) Missa Sapientiae a Václava Majera SJ (1665-1726) O Panis Caelice v provedení souboru Capella Regia Praha, který řídí Robert Hugo, titulární varhaník kostela.

Tuto mimořádnou událost budou doprovázet další akce. V pondělí 21. února v 10.00 hodin začne v sakristii kostela  mezinárodní konference o salvátorských varhanách, které se zúčastní tým restaurátorů a odborníci z oboru organologie a muzikologie. V 19.00 hodin na ní bude navazovat slavnostní varhanní koncert v kostele, kde se kromě titulárního varhaníka kostela Roberta Huga představí i další salvátorští varhaníci Eva Bublová, Soňa Valenová a Tomáš Chudý. Jako host vystoupí učitel pražské Akademie múzických umění Pavel Černý.

Následující neděli 27. února v 18.00 hodin  jsou všichni zváni na komentovanou prohlídku varhanního kůru s Robertem Hugem. Po mši svaté bude pak ve 21.00 hodin následovat debata o varhanní hudbě a liturgii za přítomnosti Mons. Tomáše Halíka, Roberta Huga a účastníků restaurování. Výjimečnou rekonstrukci varhan přiblíží také dokumentární výstava na ochozu kostela, která potrvá od 20. února do 24. dubna 2011.

Varhany u Nejsvětějšího Salvátora patří k nejstarším dochovaným varhanám u nás. Starší varhany od základu přestavěl J. M. Gruber koncem 17. století. Do dnešního stavu nástroj uvedl neznámý varhanář roku 1780. V následujících stoletích nebyly varhany nijak zásadně upravovány. Současná rekonstrukce je unikátní jak svým rozsahem, tak i důkladností jdoucí až do obnovy původního barokního ladění. Probíhala od podzimu 2009 do února 2011 a prováděla ji firma H. Eule Orgelbau GmbH z Budyšína, subdodavatelsky se podíleli firma Brachtl-Kánský z Krnova a akademický malíř Peter Stirber. Práce byly financovány prostřednictvím Finančních mechanizmů EHP/Norska se spoluúčastí Ministerstva kultury ČR.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou