Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskupové v Římě začali přípravy na Cyrilometodějské výročí

Datum publikace17. 2. 2011, 10.00
TiskTisk

Slavnostní mše svatá u hrobu sv. Cyrila v římské bazilice sv. Klimenta zahájila 14. 2. 2011 tříletou přípravu české církve na 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Příprava se zaměří na prožívání iniciačních svátostí. První rok to bude křest, poté biřmování a třetí rok eucharistie.

Řím (IT) / Praha (CZ): Oslavy svátku sv. Cyrila a Metoděje v Římě, v jehož organizaci se každoročně střídají slovanské papežské koleje, byly letos v rukách českých a moravských biskupů. Hlavními celebranty byli kardinál Miloslav Vlk, arcibiskup Dominik Duka OP, arcibiskup Jan Graubner, plzeňský biskup František Radkovský a apoštolský exarcha Ladislav Hučko. Mezi koncelebranty, kteří zcela zaplnili rozlehlý presbytář baziliky, byl také generální sekretář Synodu biskupů arcibiskup Nikola Eterović nebo sekretář Kongregace pro východní církve, arcibiskup Cyril Vasiľ. Mše svaté se zúčastnil rovněž český ministr kultury Jiří Besser. Slavnostní liturgii hudebně doprovodil slovinský sbor diecézního gymnázia z Lublaně. Na konci mše svaté šel průvod za zpěvu litanií ke všem svatým do spodní baziliky k místu pohřbení sv. Cyrila, kde byla společná modlitba a požehnání.

Před samotnou oslavou svátku sv. Cyrila a Metoděje biskupové spolu s ministrem kultury Jiřím Besserem a velvyslancem ČR u Svatého stolce Pavlem Vošalíkem položili květiny ke hrobu kardinála Josefa Berana, který je jako jediný Čech pohřben po boku papežů v kryptách chrámu sv. Petra. Ministr kultury absolvoval u Svatého stolce dvě jednání. Hovořil s kardinálem Gianfrancem Ravasim, předsedou Papežské rady pro kulturu a Mons. Dominiquem Mambertim, který se zabývá zahraničními vztahy Svatého stolce. Ministr Besser tlumočil Mons. Mambertimu připravenost vlády České republiky vyřešit úkol, který představuje majetkového narovnání mezi naším státem a církví.

Předseda Papežské rady pro kulturu kardinál Gianfranco Ravasi hovořil s ministrem kultury také o možnosti uspořádat v České republice konferenci 'Nádvoří pohanů' (Cortili dei Gentili). Jednalo by se o sérii přednášek a konferencí, u kterých se věřící schází s ateisty a diskutují o aktuálních problémech a otázkách naší civilizace. Projekt už úspěšně proběhl v Bologni a další se připravuje v Paříži. Vhodné téma pro diskusi v České republice by, podle kardinála Ravasiho, mohl být vliv křesťanství na naši civilizaci či dědictví křesťanství v naší kultuře. Setkání by se mohla konat stejně jako v případě Bologni a Paříže na univerzitách a vysokých školách v ČR. Ministr Besser tuto myšlenku podpořil a nabídl případnou pomoc při organizaci. Také další téma, záměr Svatého stolce uspořádat setkání v České republice na téma 'Církev a věda' ministr přivítal. Svatý stolec hodlá v nadcházejících měsících navrhnout konkrétní lokality pro uspořádání těchto konferencí.

Letošními oslavami slovanských věrozvěstů začíná tříletá příprava na 1150. výročí jejich příchodu na Velkou Moravu. Podle pražského arcibiskupa Dominika Duky, předsedy České biskupské konference, lze jejich působení chápat jako křest slovanských národů. Proto je také první rok příprav věnován právě křtu. Jelikož je celá příprava zaměřena na prožívání iniciačních svátostí, bude se další rok soustředit na biřmování a ve třetím roce to bude eucharistie. Jak v rozhovoru pro českou sekci Vatikánského rozhlasu připomněl arcibiskup Duka, 'rovněž si uvědomujeme, že v roce výročí, v roce 2013, bude celosvětová církev oslavovat a připomínat si milánský edikt.' 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu bude tedy rovněž přihlášením se slovanské Evropy ke kříži, který podle pražského arcibiskupa 'není jenom symbolem utrpení Ježíše Krista, ale který je také symbolem setkání velké Boží lásky se svobodou'.

Ústřední motiv loga Cyrilometodějského výročí tvoří zjednodušená postava velkomoravského oranta. Jde asi o nejznámější křesťanský figurativní motiv z nálezů v Mikulčicích, který se stal symbolem cyrilometodějské Moravy. Text logase skládá ze dvou částí. Horní část textu tvoří heslo 'Láskou k jednotě' převzaté od šiřitele cyrilometodějského odkazu olomouckého arcibiskupa Stojana. V dolní části je nápisem '1150 let cyrilometodějské ideje' označeno hlavní téma oslav.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou