Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Konference o vyrovnání se s totalitní minulostí 20. století

Datum publikace21. 2. 2011, 16.15
TiskTisk

Konferenci na téma 'Vyrovnání se s totalitní minulostí 20. století v česko-německém srovnání' pořádá v termínu 25. 2. – 27. 2. 2011 české Sdružení Ackermann Gemeinde (SAG). Páteční večer v Hotelu Iris v Praze zahájí pražský arcibiskup Mons. Dominik Duka OP.

Praha: Konferenci, která se koná za finanční podpory Česko-německého fondu budoucnosti, Konrad-Adenauer Stiftung, Sozialwerk Ackermann-Gemeinde e.V. a Renovabis, Freising, zahájí v pátek 25. února 2011 arcibiskup Mons. Dominik Duka, který promluví na téma vina a zacházení s vinou z teologického pohledu. Na něj naváže svým příspěvkem na téma vina a zacházení s vinou z filozofického pohledu spisovatel Ulrich Schacht z Hamburku.

Sobotní dopoledne (26. února) začne referáty historiků doc. Jaroslav Šebka z Historického ústavu Akademie věd ČR a Dr. Martina Zückerta z Collegia Carolina v Mnichově, kteří se zamyslí nad rolí církve ve vyrovnávání se s minulostí v česko-německém srovnání. K tomuto tématu bude následovat dopolední panelová diskuze se salesiánským duchovním P. Benno Benešem, knězem Josefem Hurtem, vyšehradským kapitulním děkanem Mons. Antonem Ottem a oběma referenty. Moderace se ujme historik PhDr. Jan Stříbrný z České křesťanské akademie. V sobotu odpoledne budou mít účastníci konference možnost zúčastnit se části programu mezinárodního festivalu 'Mene Tekel' a večer koncertu komorního sboru 'Musica Gaudeans'.

Neděle (27. 2.) bude zahájena mší svatou, kterou bude celebrovat plzeňský biskup Mons. František Radkovský, který se následně spolu s historikem Dr. Janem Stříbrným, novinářem a publicistou Petrem Brodem a psycholožkou Dr. Danou Němcovou zúčastní kulatého stolu na téma 'Rizika nedostatečného vyrovnání se s vlastní a národní minulostí'. Moderátorského postu se ujme ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů, Mgr. Daniel Hermann.

Sdružení Ackermann-Gemeinde vzniklo na počátku roku 1999 v České republice. Posláním sdružení je přispívat ke konstruktivnímu utváření budoucnosti Evropy s vědomím po staletí trvajících společných dějin Čechů a Němců. Při své sociální, charitativní, vzdělávací či vydavatelské činnosti sdružení vychází z křesťanských zásad. Jeho název je odvozen od literárního díla ze 14. století 'Ackermann aus Böhmen'/'Oráč z Čech', které napsal Jan ze Žatce, rodák ze západních Čech. 

Bližší informace ke konferenci

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou