Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež Benedikt XVI. uctí památku obětí nacismu

Datum publikace25. 2. 2011, 14.00
TiskTisk

Benedikt XVI. navštíví 27. 3. 2011 památník Fosse Ardeatine na okraji Říma, kde 24. 3. 1944 německé jednotky SS zastřelily 335 lidí. Prefektura papežova domu 23. 2. 2011 informovala, že Svatý otec vykoná soukromou návštěvu na pozvání Italského národního sdružení rodin obětí (A.N.F.I.M.) při příležitosti 67. výročí masového vyvraždění rukojmích.

Vatikán: Zastřelení 335 rukojmích v Ardetinské jeskyni (Fosse Ardeatine) v blízkosti Via Appia 24. března 1944 bylo odpovědí na výbuch trhaviny nastražené partyzány předcházející den na Via Rasella v centru Říma, při kterém přišlo o život 33 členů policejního regimentu z Bolzána. Jménem tehdejší německé okupační mocnosti nechalo následující den vedení SS převést zajatce z římských vězení do nedaleké jeskyně, kde je postříleli. Za každého mrtvého policistu bylo zastřeleno deset rukojmích. Vstup do jeskyně byl poté vyhozen do povětří. Nedlouho nato byl však objeven, těla obětí exhumována a důstojně pohřbena na místě památníku.

Masové vyvraždění v Ardetinské jeskyni se v Itálii dodnes považuje za vrchol brutality německé okupační mocnosti v letech 1943-44. Hlavním zodpovědným za tuto popravu byl SS komandant Herbert Kappler, který byl v Itálii po válce odsouzen k doživotnímu vězení. V létě roku 1977 se mu podařilo utéct do Německa, kde několik měsíců nato zemřel. Přímý zodpovědný za střelbu SS major Erich Priebke byl v roce 1994 objeven v Argentině a vydán do Itálie. V procesu, který budil nemalou pozornost, byl nakonec odsouzen k doživotnímu vězení, které však dnes 97letý již několik let tráví v domácí vazbě v Římě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou