Lupa
Obsah Obsah
Portál

P. Federico Lombardi: arabský svět potřebuje naše přátelství

Datum publikace28. 2. 2011, 14.00
TiskTisk

Tiskový mluvčí Svatého stolce, P. Federico Lombardi SJ, se v pravidelném nedělním fejetonu pro Vatikánský rozhlas věnoval událostem v severní Africe a zamýšlel se nad tématem Ne strach, ale přátelství. Přinášíme jeho český překlad.

Vatikán: 'Násilí, jehož svědky jsme zejména v Libyi, vyvolává – kromě bolesti obětí a národa – také obavy o výsledek celého procesu politické transformace, protože násilí vždy komplikuje proces smíření. V mnoha zemích dnes nepochybně dochází k velké revoluci, kterou pozorovatelé s jistou nadějí vnímají jako 'jaro arabského světa'. Západní společnost přiznává, že je do značné míry zaskočena. Mnozí chápou, že skutečný pokrok arabských národů ve svobodě a demokracii musí vycházet z jejich středu, bez vnějších zásahů, které se ukazují jako kontraproduktivní. Některých se zmocňuje strach, a proto se uzavírají do obranných pozic. Zdá se nám, že kromě nutného respektu je dnes, více než kdy dříve, zapotřebí připravenosti a iniciativy při poskytování konkrétní pomoci v obtížných situacích, které  provázejí každou hlubokou transformaci, a také přátelství a dialogu mezi národy a kulturami.

Díky vztahům s emigranty mají převážně mladí lidé pozitivní představu o Evropě, o lidských právech, demokracii a svobodě. Skrze nové komunikační možnosti jsou mnozí otevřeni dialogu a cítí se být součástí mezinárodního společenství. Jako vždy jsou nové možnosti spojeny s novými riziky. Když jsou však dobře využívány, tak mohou přinést hodně dobrého. Jak blízko jsou nám na jižním břehu už tak úzkého Středozemního moře mnozí mladí lidé, kteří touží po rozvoji lidstva a větší svobodě? Musíme vykonat vše, co závisí jen na nás, abychom bez strachu vstoupili do pozitivního dialogu, během kterého se budeme vzájemně poznávat,' řekl P. Lombardi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou