Lupa
Obsah Obsah
Portál

SDM v Čenstochové 1991 - poprvé s mladými z východní Evropy

Datum publikace28. 2. 2011, 20.30
TiskTisk

Při příležitosti blahořečení Jana Pavla II. a 20. výročí Světových dní mládeže v Częstochowé v Polsku v roce 1991 začal polský katolický týdeník Niedziela sbírat dokumenty a svědectví lidí, kteří se tohoto setkání zúčastnili.

Polsko: Světové dny mládeže, které se konaly ve dnech 14. – 15. srpna 1991 na polském mariánském poutním místě Częstochowa, měly velkou symbolickou hodnotu. Tato událost se nesla v duchu mariánské úcty, která byla velmi blízká papeži Janu Pavlu II. Místem konání bylo Polsko, rodiště papeže a zároveň jedna ze zemí, která patřila mezi satelity bývalého sovětského bloku. Poprvé v historii Světových dní mládeže přesáhl počet účastníků jeden milion a poprvé se setkání účastnili i mladí lidé ze zemí východní Evropy.

'Jeden a půl milionů poutníků bylo ubytováno v soukromých domech, klášterech, školách, kostelích atp., což byla skvělá věc nejen pro Polsko, ale pro celou Evropu. Očekáváme svědectví lidí hlavně ze zemí východní Evropy,' řekla pro agenturu Fides Anna Cichoblazińská, editorka týdeníku Niedziela.

Všechny vzpomínky a dokumenty můžete zasílat na emailovou adresu týdeníku sdmczestochowa@niedziela.pl Je nutné uvést jméno, adresu a povolení publikovat materiál, který bude archivován a k dispozici na internetových stránkách týdeníku Niedziela. Některá svědectví přinese také samotný týdeník a není vyloučené, že dojde i ke knižnímu vydání.

 

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou