Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež přijal na audienci předsedu Evropského parlametu

Datum publikace1. 3. 2011, 16.00
TiskTisk

Papež Benedikt XVI. se včera (28. 2. 2011) setkal s předsedou Evropského parlamentu Jerzym Buzkem, který se poté sešel také s vatikánským státním sekretářem kardinálem Tarcisiem Bertonem SDB a sekretářem pro vztahy se státy arcibiskupem Dominiquem Mambertim.

Vatikán: 'Rozhovory, které proběhly v srdečné atmosféře, umožnily výměnu názorů o vztazích mezi katolickou církví, Evropským parlamentem a dalšími evropskými institucemi, a také o přínosu církve Evropské unii,' uvádí se v tiskové zprávě, kterou včera (28. února 2011) vydalo tiskové středisko Svatého stolce. Během setkání se dále hovořilo a aktuálních tématech jako je podpora náboženské svobody a ochrana křesťanských menšin ve světě.

Jerzy Buzek o setkání se Svatým otcem řekl: 'Bylo to velmi emotivní a intenzivní setkání. V současné těžké době je pro mě osobně velmi důležité setkat se s člověkem tak velké víry a inteligence, který toho jako papež může tolik vykonat pro Evropu a celý svět. Hovořili jsme o aktuálních událostech, které se odehrávají v Severní Africe a na Blízkém východě. Naší společnou nadějí je, že v těchto zemích zavládne demokracie a její vývoj povede ke společnostem, které budou podporovat lidská práva. Kromě toho jsme zdůraznili potřebu obrany práv náboženských, obzvláště křesťanských menšin v těchto oblastech, ale i na celém světě. Ochrana náboženské svobody je vždy základní podmínkou vzniku  skutečné demokratické společnosti. Dále jsme hovořili o blížící se beatifikaci Jan Pavla II. a vzpomněli jsme také na promluvu, kterou papež Wojtyla přednesl v Evropském parlamentu ve Štrasburku v roce 1988, ve které znovu apeloval, že Evropa opět potřebuje dýchat oběma plícemi. V Evropské unii již oběma plícemi dýcháme, ale je důležité si to znovu připomínat. Na závěr jsem využil příležitosti a pozval jsem papeže Benedikta XVI. do Evropského parlamentu.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou