Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Sekce pro mládež ČBK slaví 20 let své služby

Datum publikace1. 3. 2011, 20.00
TiskTisk

V sobotu 5. 3. 2011 bude v 15.00 hodin sloužena děkovná mše svatá za 20 let působení Sekce pro mládež České biskupské konference (ČBK) v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce.

Praha (CZ): Po změně politické situace v listopadu 1989 bylo důležité udržet kontakty s mladými lidmi, podchytit je, rozvíjet a nabídnout mladé generaci konkrétní duchovní podporu. Byl to úkol pro celé společenství církve a výzva ke spolupráci pro všechny. Proto  11. října 1990 biskupové založili Sekci pro mládež České biskupské konference.

Navázali na spontánní setkávání mladých lidí během totalitního období, reagovali na jejich nové potřeby a začali rozvíjet pastoraci mládeže tak, jak ji utvářel papež Jan Pavel II. Zároveň měli biskupové snahu, aby mladí lidé vnímali, že jsou součástí církve a mají být jejími aktivními členy. Tento fakt má zásadní vliv na uspořádání Sekce pro mládež ČBK až do dnešní doby. Kromě kněží je tvořena mladými lidmi, kteří jsou biskupem pověřeni službou svým vrstevníkům v diecézích. Jsou spoluodpovědnými partnery pro kněze a zároveň jako součást mládeže přinášejí do církve určitou zpětnou vazbu a sobě vlastního mladého ducha.

V jednotlivých diecézích postupně vznikla Diecézní centra pro mládež a také domy přijetí, tzv. Diecézní centra života mládeže, která slouží k setkávání mladých lidí. Dvacetiletá služba prokázala důležitost spolupráce vedoucích diecézních center v rámci zmíněné Sekce, která jsou moderována biskupem-delegátem ČBK pro mládež a ředitelem Sekce. Pravidelná setkání různého charakteru (pracovní, duchovní, vzdělávací) napomáhají, aby Sekce pro mládež byla živým organismem církve.

Biskupem-delegátem pro mládež byl nejprve olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner a od roku 2000 až do současnosti jím je Mons. Jiří Paďour, biskup českobudějovický. Sekci pro mládež ČBK vedl do roku 2001 P. Miroslav Šimáček, po něm P. Jan Balík a v současnosti ji vede P. Vít Zatloukal.

Dlouhodobá pastorační strategie služby Sekce pro mládež ČBK je zaměřena na podporu mladých věřících s nabídkou lidské, intelektuální a duchovní formace směřující k evangelizační službě, na vytváření živého křesťanského společenství, které nabízí potřebné zázemí, a na evangelizační vyzařování živého společenství s otevřeností pro veškerou mládež.

Její aktivity se proto soustřeďují na podporu života mladých lidí v malých společenstvích (např. kurzy pro animátory, kurzy pro vedoucí hudebních skupin, metodická a publikační činnost), pastoraci povolání (např. kurzy partnerství), platformu pro spolupráci a koordinaci všech, kdo se do pastorace mládeže zapojují (např. Konference o mládeži, diecézní koordinační rady), získání zpětné vazby od mladých lidí (např. fóra mládeže na různých rovinách) a vzdělávání mladých lidí a kněží v oblasti pastorace mládeže (Studijně-formační kurz).

Nejviditelnějším plodem činnosti Sekce pro mládež ČBK jsou setkání, která sledují linii Světových dnů mládeže (SDM). V ČR moderovala Sekce tři setkání mladých lidí s papežem (1995 na Svatém Kopečku, 1997 v Hradci Králové a v roce 2009 ve Staré Boleslavi), organizovala čtyři celostátní setkání mládeže a podílela se na osmi Světových dnech mládeže (1991 Częstochowa, 1993 Denver, 1995 Manila, 1997 Paříž, 2000 Řím, 2002 Toronto, 2005 Kolín nad Rýnem, 2008 Sydney). Kromě toho připravila šest celostátních setkání animátorů. Všechny tyto aktivity předpokládají dlouhodobou přípravu i další pokračování.

V současnosti, kromě všech výše uvedených činností, připravuje Sekce pro mládež ČBK účast mladých lidí z České republiky na letošním XXVI. světovém dnu mládeže v Madridu (15. – 21. srpna 2011) a začíná s přípravou 5. celostátního setkání mládeže, které se bude konat od 14. do 19. srpna 2012. Již dnes nabízí platformu a zve ke spolupráci všechny, kteří se chtějí na těchto aktivitách podílet.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou