Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Popeleční středa v diecézích

Datum publikace7. 3. 2011, 17.15
TiskTisk

Popeleční středa, den přísného půstu a začátek liturgické doby postní, letos připadá na 9. 3. 2011. Přinášíme informace o jejím slavení v českých a moravských diecézích.

Popelec, tj. označení popelem na čele – je to znamení kajícnosti, které je v církvi zachováno až do dnešní doby. Během liturgie Popeleční středy se věřícím uděluje popelec, tj. označení popelem na čele. Symbolicky je tak zdůrazněn stav hříšného člověka, který vyznává před Bohem svůj hřích, vyjadřuje vůli vnitřně se obrátit a je veden nadějí, že mu Bůh odpustí. Kněz uděluje věřícím kříž na čelo se slovy 'Čiňte pokání a věřte evangeliu' nebo 'Pomni, člověče, že prach jsi a v prach se obrátíš.' Sypání popelem jako výraz smutku a pokání bylo známo již ve Starém zákoně a v pohanské antice.

 

Arcidiecéze pražská

Pontifikální mši svatou s udílením popelce bude sloužit arcibiskup Dominik Duka v 18.00 hodin v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha. 

Diecéze královéhradecká

Pontifikální mši svatou s udílením popelce bude sloužit biskup Josef Kajnek v 18.30 hodin v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové.

Již v 8.00 hodin bude v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Velkém náměstí sloužit mši svatou s udílením popelce Mons. Tomáš Holub pro Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína, Základní školu a Mateřskou školu Jana Pavla II.

 Diecéze litoměřická

Litoměřický biskup Jan Baxant bude sloužit mši svatou s udílením popelce v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích od 7.30 hodin.

Diecéze českobudějovická

V 8.00 hodin slaví v katedrále sv. Mikuláše diecézní biskup Jiří Paďour, OFMCap. mši svatou s udílením popelce. V 17.00 hodin začíná tamtéž mše svatá s pomocným biskupem Pavlem Posádem, na níž bude udílen popelec.

 Arcidiecéze olomoucká

V katedrále sv. Václava v Olomouci slaví v 18.00 hodin mši svatou arcibiskup Jan Graubner a pomocný biskup Josef Hrdlička.

Dicecéze brněnská

Bohoslužbě s udílením popelce v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně bude v 17.30 hodin předsedat brněnský biskup Vojtěch Cikrle.
 Bohoslužba na Petrově bude na Popeleční středu v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově slavena také v 7.30 hodin. 

Apoštolský exarchát řeckokatolické církve

Věřící východního obřadu vstupují do postního období v pondělí před Popeleční středou, letos 7. 3. Pomazání popelcem není v liturgii zavedeno.

Časy v ostatních diecézích budou doplněny.

Foto převzato 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou