Lupa
Obsah Obsah
Portál

V debatách o důchodové reformě se zapomíná na sirotky

Datum publikace8. 3. 2011, 18.00
TiskTisk

Do debaty o vládní reformě důchodů se svým prohlášením zapojila také Rada Iustitia et Pax při České biskupské konferenci. V souvislosti s hledáním východisek pro důchodovou reformu poukazuje biskup Václav Malý, předseda české rady Iustita et Pax, na problematiku sirotčích důchodů.

Dokument s názvem 'Nikdy neubližuj vdově ani sirotku' (jeho plné znění naleznete pod článkem) vznikl v souvislosti s dlouhodobým zájmem rady o posilování mezigenerační solidarity a také v návaznosti na současnou restrukturalizaci sociálních sítí. Rada Iustita et Pax si je vědoma toho, že obecné řešení budoucího vývoje v sociálních strukturách se nevyhne mnohým úskalím, nicméně je nesmírně důležité náležitě podat pomocnou ruku těm, kteří se dostali do životní svízelné situace nezaviněně, a to zejména i proto, že jsou součástí další nastupující nové generace.

Dokument hovoří o sirotcích, kterým podle platných zákonů nenáleží právo na sirotčí důchod. '... dochází k situacím, kdy zemře některý z rodičů nezaopatřeného dítěte a v době úmrtí nesplňuje podmínky, na než je vázán vznik nároku nezaopatřeného dítěte na sirotčí důchod,' píše se v dokumentu. O nápravu této situace se snažil jak ombudsman JUDr. Otakar Motejl, tak jeho nástupce ve funkci veřejného ochránce práv JUDr. Pavel Varvařovský. Ministr práce a sociálních věcí připustil nejednoznačnost právní úpravy i nezbytnost legislativních změn. Ombudsmanova výzva však zůstala ponechána bez náležité odezvy.

Rada Iustitia et Pax při České biskupské konferenci se zabývá dodržováním lidských práv u nás i ve světě. Věnuje se nejdůležitějším společenským oblastem jako je rodina, lidská práce, ekonomický a politický život společnosti. Zaměřuje se na mezinárodní vztahy, ochranu životního prostředí, podporu míru a úlohu církve ve společnosti. V duchu zásad sociálního učení katolické církve usiluje o hledání takových přístupů k řešení sociálních problémů, které vedou ke snižování napětí. Velmi intenzivní je rovněž spolupráce se zahraničními komisemi, které navazují na poslání a cíle Papežské rady pro spravedlnost a mír.

Předsedou české rady Iustitia et Pax je pomocný biskup pražský Mons. Václav Malý.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou