Lupa
Obsah Obsah
Portál

15 let Apoštolského exarchátu řeckokatolické církve

Datum publikace9. 3. 2011, 13.15
TiskTisk

Dne 15. 3. 2011 uplyne již 15 let od založení Apoštolského exarchátu řeckokatolické církve v České republice. V rámci oslav tohoto výročí bude v sobotu 12. 3. 2011 v 10.30 hodin sloužit liturgii Jana Zlatoústého v katedrále sv. Klimenta v Karlově ulici v Praze Mons. Ladislav Hučko, apoštolský exarcha. Slavnostní promluvu pronese Mons. Dominik Duka OP, arcibiskup pražský.

Praha: Před 15 lety oznámil tehdejší apoštolský nuncius v Praze Giovanni Coppa, že z rozhodnutí papeže Jana Pavla II. je v České republice k 15. 3. 1996 zřízen Apoštolský exarchát pro katolíky byzantského obřadu.

Vznik exarchátu ovlivnila skutečnost, že po rozpadu Československa v roce 1993 měli řeckokatoličtí věřící své biskupství ve slovenském Prešově, tedy mimo hranice svého státu. Kvůli lepšímu fungování bylo tedy rozhodnuto o vzniku exarchátu – předstupně eparchie (diecéze). Exarchát v ČR patří pod přímou pravomoc Apoštolského stolce – je řízen vatikánskou Kongregací pro východní církve.

V dobách svého vzniku měl exarchát 7 farností, dnes jich má 20. Farnosti jsou rozčleněny do 7 děkanátů. Na území dnešního exarchátu působilo před 15 lety 5 kněží, dnes jich je v pastoraci 28. Tyto farnosti mají však poněkud jinou podobu, než na jakou jsme běžně zvyklí.

Obvod jedné řeckokatolické farnosti zpravidla zahrnuje území několika okresů. Spolu s filiálními obcemi je tak ale vytvořen základ pro strukturu duchovní správy, v jejímž rámci je možno oslovit a zachytit alespoň ve větších centrech naše věřící i lidi hledající víru. Na území celé ČR je tak možné navštívit řeckokatolické bohoslužby ve 40 chrámech.

Další informace z dějin a aktuálního života Apoštolského exarchátu řeckokatolické církve v ČR je možné získat na webových stránkách exarchátu.    

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou