Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Novéna ke sv. Janu od Kříže jako příprava na SDM Madrid

Datum publikace9. 3. 2011, 15.30
TiskTisk

Přinášíme nabídku modlitby novény ke sv. Janu od Kříže, která bude probíhat od 12. do 21. 3. 2011. Tato novéna je součástí duchovní přípravy na Světové dny mládeže v Madridu (16. – 21. 8. 2011). V uplynulých měsících se ve stejných dnech konaly již tři novény: novéna ke sv. Františku Xaverskému, ke sv. Fruktuosovi a sv. Terezii z Avily.

V příloze článku přinášíme texty k modlitbě novény ke sv. Janu od Kříže (12. - 21. března 2011). Novéna každý den začíná úvodní modlitbou, následuje četba z Písma, vybrané modlitby a duchovní píseň na závěr.  

Jan od Kříže se narodil v roce 1542 ve Frontiveros ve Španělsku. Když mu bylo
21 let, vstoupil ke karmelitánům. Jejich tehdy uvolněnější řeholní život ho zklamal, a proto uvažoval o přestupu k přísnějším kartuziánům. V roce 1568 se však setkal se sv. Terezií od Ježíše a ta v něm vzbudila zájem o reformu karmelitánského řádu. Spolubratři se tomu postavili na odpor a dokonce ho na tři měsíce zavřeli do vězení. Tam napsal své nejkrásnější mystické básně. Jeho nejznámější spisy (Výstup na horu Karmel, Temná noc, Duchovní píseň a Živý plamen lásky) jsou komentáře k těmto básním. Příkoří, které musel snášet, mu pomohlo k hlubokému spojení s Bohem a přivedlo ho na vrchol mystického života. Zemřel 14. prosince 1591 v klášteře v Ubedě. V roce 1726 byl prohlášen za svatého a v roce 1926 za učitele církve.   

'Život svatého Jana od Kříže nebyl ´létáním v mystických oblacích´, nýbrž životem velmi tvrdým, velmi praktickým a konkrétním, ať už jako reformátor řádu, kde narazil na mnohý odpor nebo jako provinční představený, ať už ve vězení, kam byl uvržen svými spolubratry a kde byl vystaven neuvěřitelným inzultacím a fyzickému týrání.' (Katecheze Benedikta XVI. - Sv. Jan od Kříže, Generální audience 16. 2. 2011, aula Pavla VI.)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou