Lupa
Obsah Obsah
Portál

SDM - přínos Jana Pavla II. v pastoraci mládeže

Datum publikace9. 3. 2011, 13.30
TiskTisk

Nevšední láska papeže Jana Pavla II. k mladým lidem se stala velkým přínosem pro celou církev. Začaly se konat Světové dny mládeže, které díky jeho schopnostem vcítit se do světa mladých a odvaze využívat i nezvyklé prostředky komunikace (např. moderní hudbu, tanec, pantomimu) v církvi zdomácněly a staly se nástrojem obnovy víry pro mnoho mladých lidí. Přinášíme text pastorálního teologa P. Jana Balíka.

Jan Pavel II. byl člověkem hluboké víry a zároveň nevšední lidskosti. Po celý život se setkával s mladými lidmi, se kterými diskutoval a snažil se jim ukazovat, jak velice je má Ježíš rád. Jeho přínos pro pastoraci mládeže je skutečně veliký. Především daroval církvi, ale i světu prožitek naděje a obnovil duchovní akcenty pastorace mládeže. Umožnil tak církvi prožít 'autentickou školu formace', která spočívala v jeho přesvědčení, že to nejdůležitější, co je možné mladému člověku nabídnout, je setkání s živým Ježíšem.

V souladu s učením II. vatikánského koncilu (AA 12) a Pavla VI. (EN 72) rozvinul Jan Pavel II. myšlenku, že mladí lidé mají převzít odpovědnost na poli evangelizace svých vrstevníků, a neustále je povzbuzoval k odvaze ujmout se tohoto svého úkolu. V pastoraci mládeže, která byla vnímána jako výlučná záležitost školského systému, katechetů, některých řeholí či charismatických jedinců, zdůraznil roli biskupa a jeho pastýřské a koordinační poslání. Tím založil tzv. diecézní pastoraci mládeže a naučil celou církev systematicky pracovat pro mladé.

Mladým lidem Jan Pavel II. otevřel církev a zdůraznil, že jsou její součástí. V Christifideles laici napsal: 'Církev má mnoho co říci mladým lidem a mladí lidé mají mnoho co říci církvi' (ChL 46). Konáním SDM poskytl příklad šťastně prováděné inkulturace, a to včetně liturgie (RM 37). Konečně neopomenutelná je skutečnost, že Jan Pavel II. nikdy nevnímal konání SDM jako osamocenou akci, ale jako dlouhodobý proces. Proto začal mladým lidem každoročně posílat poselství, které mělo prostoupit všechny roviny církevní práce s mládeží.  

 

Více než pětadvacetiletá zkušenost SDM poskytuje dostatek zkušeností, abychom mohli popsat bohatý přínos SDM v životě mladých lidí

- Prožívání katolicity

Jediná skutečně dlouhodobě globalizovaná skupina lidí ve světě je církev, která shromažďuje do jednoho společenství lidi všech národů, kultur a věku. Rozdílnosti mohou zapříčinit růst bariér, ale též jsou schopny obohacovat. Setkání společenství církve ukazuje mladým lidem skutečnou lásku, která sjednocuje v různosti. Mladí tak rozšiřují své vnímání universálního bratrství v církvi a uvědomují si, že v ní mohou po celém světě nalézt svůj domov. 

- Oživení víry a nadšení mladých lidí pro Krista, církev a evangelizaci

Prožití SDM a s ním spojená velká míra otevřenosti pro působení Boží vede účastníky k přijetí zodpovědnosti za církev a za evangelizaci světa a především za apoštolát mezi svými vrstevníky. Je pravidlem, že se po návratu mnozí zapojují do rozmanitých farních i mimofarních aktivit (např. se obnovují a vznikají nová společenství mládeže, rozvíjejí se nová církevní hnutí) nebo se zaměřují na hledání způsobů, jak evangeliem oslovit mládež, s níž se stýkají. V mnoha centrech pro mládež či v dobrovolnické službě církve jsou zapojeni mladí lidé, kteří se vlivem účasti na SDM rozhodli darovat část svého života Bohu ve službě druhým v církvi. Podobně mnoho aktivních laiků pracujících ve farnostech vzpomíná, jak v nich vyklíčilo rozhodnutí angažovat se pro církev během účasti na takovýchto setkáních. 

- Povolání do manželství

Nezanedbatelným přínosem SDM, který vyplývá z mnoha příležitostí k navazování kontaktů mezi chlapci a děvčaty, je snadnější nalezení věřícího partnera pro manželství. Protože se na setkáních hovoří o velikosti lidské lásky a o manželství a rodině dle Božího plánu, mladí lidé mají možnost objevovat velikost, posvátnost a náročnost rodinného života a vědomě nastoupit cestu růstu k poctivé lásce a k co nejlepší přípravě na budoucí rodinný život. Dnes existuje celá řada mladých rodin, které započaly svou životní pouť na společně prožitém setkání.

- Duchovní povolání

Celá řada kněží a zasvěcených osob vděčí za své povolání účasti na SDM, protože při něm zaslechli hlas Boží a zároveň v sobě našli odvahu tento hlas následovat. 

- Obnova zpovědní praxe

Zvláště v zemích, kde se mocněji projevila krize církve 70. let, přispěly SDM ke znovuobjevení svátosti smíření, a to jak mladými lidmi, tak i kněžími. Jan Pavel se o velkém množství mladých lidí, kteří k ní během programu přistupují, zmiňuje v Novo millenio ineunte (NMI 37). S tím se pojí i nový zájem a rozvoj duchovního doprovázení.

- Obnovení katecheze a formace ve víře

Mladí lidé, kteří se setkají s Kristem, požadují po církvi solidní formaci a dožadují se pozornosti. Svým očekáváním stavějí před zodpovědné lidi v církvi a před kněze důležitý úkol, protože potřebují najít moudré průvodce na své cestě víry. Po každém SDM vzroste zájem mladých lidí o kvalitně připravené kurzy animátorů, kurzy pro přípravu snoubenců, studium katechismu či přímo teologie a jiné formační nabídky.

 

Dle knihy P. Jana Balíka: Jan Pavel II. v dialogu s mladými. Knihu vydalo nakladatelství Paulínky 2010.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou