Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Program papeže Benedikta XVI. během SDM v Madridu

Datum publikace10. 3. 2011, 16.00
TiskTisk

Benedikt XVI. se kromě účasti na hlavních bodech programu Světových dní mládeže (SDM) v Madridu (16. – 21. 8. 2011), kterými jsou úvodní ceremonie, slavení křížové cesty, modlitební vigilie a závěrečná mše svatá, setká také s mladými univerzitními profesory, handicapovanými, seminaristy, řeholnicemi a dobrovolníky.

Madrid (ES):  Svatý otec se během Světových dní mládeže v Madridu (16. – 21. 8. 2011) setká s mladými univerzitními profesory v klášteře EL Escorial, slavném augustiniánském klášteře z 16. století, který se nachází 45 kilometrů severně od Madridu. Je běžné, že se Benedikt XVI. na svých pastoračních návštěvách setkává se zástupci akademického světa, ale tentokrát to bude poprvé, kdy k tomu dojde v rámci Světového setkání mládeže. 'Tato schůzka ukazuje, že si papež cení univerzitního vzdělávání a kultury, jak jsme to mohli sledovat při podobných setkáních v Německu, Velké Británii a Francii,' zdůraznila Carla Díez de Rivera, ředitelka oddělení kultury přípravného týmu SDM. V klášteře El Escorial se Svatý otec sejde také se skupinou mladých řeholnic, a to na místě zvaném Patio de los Reyes.

Dále Benedikt XVI. navštíví Nadační ústav sv. Josefa. V tomto centru založeném v roce 1899, který vedou bratři Řádu sv. Jana z Boha, se léčí osoby s psychickým i fyzickým postižením. Setkání se uskuteční krátce před slavnostní vigilií na letišti v Cuatro Vientos a papež během něj kromě obyvatel ústavu pozdraví i zástupce handicapovaných, kteří se účastní SDM. Řád milosrdných bratří sv. Jana z Boha je s přibližně 320 centry rozšířen na pěti kontinentech a zaštiťuje rozsáhlou síť charitativních služeb. María José Gonzáles-Iglesias, koordinátorka sekce pro handicapované, je vděčná, že se Benedikt XVI. setká s mladými lidmi s různým postižením. 'Je to krásné gesto  Svatého otce vůči handicapovaným lidem,“ zdůraznila Gonzálesová.

Papež se také setká se seminaristy, kteří se budou účastnit SDM, a pro něž bude sloužit mši svatou v katedrále Virgen de la Almudena. Na závěr své návštěvy Španělska se ve veletržním areálu IFEMA uskuteční setkání Svatého otce s dobrovolníky SDM, kterým papež vyjádří vděčnost za to, že nezištně a s vytrvalostí pomáhali s organizací SDM.

Mons. César Franco, madridský světící biskup, je Svatému otci vděčný, že 'velkoryse přijal všechny návrhy na setkání, kterých se budou účastnit mladí lidé'.

Hlavní body programu SDM

Vedle těchto setkání, která tvoří doprovodný program Svatého otce během jeho pobytu ve Španělsku, bude Benedikt XVI. sám řídit hlavní oslavy SDM v Madridu. V den příletu ve čtvrtek 18. srpna odpoledne se bude konat úvodní ceremonie, kdy se papež přivítá s mládeží z celého světa na náměstí Plaza de Cibeles, jednom z nejvýznačnějších míst ve městě.

V pátek 19. srpna večer bude slavena křížová cesta se 14 vyřezávanými zastaveními velké umělecké hodnoty, jež jsou zbožně uctívána a budou pro SDM přivezena z různých koutů Španělska. Průvod křížové cesty bude procházet po třídě Paseo de Recoletos mezi náměstími Plaza de Cibeles a Plaza de Colón.

Oslavy, při nichž se počítá s nejvyšším počtem účastníků, připadají na sobotu 20. srpna, kdy se bude konat vigilie mladých a neděli 21. srpna, kdy Svatý otec závěrečnou mší svatou Světové dny mládeže v Madridu zakončí. Oba body programu se budou konat v areálu letiště Cuatro Vientos. Toto místo se nachází 8 kilometrů jihozápadně od centra Madridu. Prostředí historického letiště již v roce 2003 hostilo setkání Jana Pavla II. s mladými Španěly při jeho poslední návštěvě Španělska.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou