Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vyšel druhý díl knihy Benedikta XVI. Ježíš Nazaretský

Datum publikace11. 3. 2011, 16.00
TiskTisk

Druhý díl knihy Josefa Ratzingera s názvem Ježíš Nazaretský – od vstupu do Jeruzaléma po vzkříšení představil včera (10. 3. 2011) při tiskové konferenci veřejnosti kardinál Marc Oullet, prefekt Kongregace pro biskupy, a prof. Claudio Magris, spisovatel a germanista.

Vatikán: Benedikt XVI. ve své knize pojednává o vyvrcholení Ježíšova pozemského působení, totiž o událostech od vjezdu do Jeruzaléma přes utrpení, smrt a zmrtvýchvstání až po nanebevstoupení. Jeho metodou, jak sám píše, je 'hermeneutika víry' zároveň 'zodpovědně zacházející s historickým poznáním, tak aby text mohl být k užitku všem čtenářům, kteří chtějí potkat Ježíše a uvěřit mu'.  Papež v prvním díle, který pojednával o učení Ježíše Krista, řekl, že 'věří evangeliím', a tak i v druhém díle přibližuje kapitolu po kapitole postavu Ježíše Nazaretského tak, že srovnává evangelia, vysvětluje a argumentuje tam, kde jsou argumenty zapotřebí. Krok za krokem dokresluje život a působení Ježíše Krista a zdůrazňuje, že 'se nejedná jen o biografii antické postavy, ale o svědectví o Ježíši Kristu, které si společenství věřících po staletí předává'

Knihu vydává nakladatelství Libreria Editrice Vaticana a včera se v celkovém počtu milionu dvě stě tisíc výtisků objevila na pultech knihkupectví v sedmi jazykových verzích – německy, italsky, anglicky, francouzsky, španělsky, portugalsky a polsky. Smlouvy o překladu a vydání jsou uzavřeny s 22 různými nakladatelstvím z celého světa a s dalšími se jedná. Český překlad, který stejně jako v případě prvního dílu vydá brněnské nakladatelství Barrister&Principal, vyjde podle sdělení jeho ředitele na podzim letošního roku. Jak prozradil ředitel vatikánského nakladatelství don Giuseppe Costa, papežův rukopis byl odevzdán už před rokem a půl: a to nejen v elektronické verzi, ale také na papíře, protože jak je známo, Benedikt XVI. neupustil od zvyku psát inkoustem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou