Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Jan Pavel II. na Youtube a Facebooku

Datum publikace16. 3. 2011, 15.45
TiskTisk

V souvislosti s blížícím se blahořečením papeže Jana Pavla II. 1. 5. 2011 vytvořil Vatikánský rozhlas a Vatikánské televizní centrum (VTC) speciální odkazy na beatifikaci na vatikánských stránkách Youtube a Facebook, které budou pravidelně aktualizovány.

Vatikán: Speciální stránky o papeži Janu Pavlu II. na Youtube obsahují videoklipy z jednotlivých let jeho pontifikátu od roku 1978 do 2005. Videoklipy přibližují papežův hlas v různých jazycích, situacích ve Vatikánu nebo během jeho zahraničních cest. Zvukový záznam je zachován v původním jazyce, v kterém byl pronesen, a je doplněn anglickými titulky, které obsahují i informace, o jakou událost se jedná, v které zemi, roce, měsíci či dni se konala.

Veškerá videa dostupná na stránkách Youtube budou také k dispozici na profilu papeže Jana Pavla II. na FacebookuK rozvinutí této iniciativy povzbudily Vatikán pozitivní zkušenosti z návštěvy Benedikta XVI. ve Velké Británii. 'Půl roku po papežské cestě je její strana na Facebooku stále aktivní a má 10 až 15 tisíc téměř každodenních návštěvníků,' uvedl biskup Paul Tighe, který je sekretářem Papežské rady pro sdělovací prostředky a celou iniciativu koordinuje. Podle tohoto irského biskupa, který je velkým příznivcem tzv. sociálních portálů, totiž slouží nejen výměně informací, ale také vytvářejí společenství.

Na obou stránkách přibudou také krátké filmy s informacemi o blahořečení Jana Pavla II. 1. května 2011. Tiskový mluvčí Svatého stolce P. Federico Lombardi, který vede jak Vatikánský rozhlas, tak Vatikánskou televizi, k tomu řekl: 'Víme, kolik lidí – také mladých lidí – se těší na blahořečení Jana Pavla II., a proto jsme hledali nový způsob, jakým by si lidé mohli ještě jednou přiblížit hlavní momenty jeho dlouhého pontifikátu. Proto ty nové stránky o Janu Pavlu II. na Facebooku a Youtube.' P. Lombardi doufá v aktivní prolinkování těchto facebookových stránek: 'Věřím, že pozitivní poselství se takto rozšíří právě mezi mladými lidmi. Co může být hezčího než obraz a hlas papeže, který byl na celém světě tak milován? Spoléháme na to, že právě jednotliví uživatelé budou poselství Jana Pavla II. propojovat a propagovat.' Hlavním cílem je doprovázet přípravy na blahořečení s použitím moderních nástrojů, s plným využitím zdrojů, které jsou k dispozici a aspoň zčásti s využitím obsáhlého dokumentačního archivu, který vlastní Vatikánský rozhlas a Vatikánské televizní centrum.

Biskup Tighe také potvrdil, že na Velikonoce bude otevřen nový informační portál Svatého stolce, prozatím dvojjazyčný, v angličtině a v italštině. Na jednom místě tam budou dostupné informace všech vatikánských médií, totiž rádia, televize, deníku Osservatore Romano a misijní agentury Fides. Sekretář mediálního úřadu připomněl, že Vatikán má už nyní vlastní kanály na Youtube a na Twitteru.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou