Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Noc kostelů 2011 v diecézích

Datum publikace21. 3. 2011, 9.45
TiskTisk

Mezinárodní projekt Noc kostelů, jehož cílem je otevřít široké veřejnosti kostel netradičním způsobem, se letos uskuteční již po třetí,  27. 5. 2011. Druhým rokem se zapojí všechny české a moravské diecéze. I letos tuto akci podporuje řada osobností z církevního či veřejného života. Záštitu nad celým projektem převzali pražský arcibiskup a předseda ČBK Dominik Duka a ministr kultury Jiří Besser. 

Česká republika: Úplně první Noc kostelů (Lange Nacht der Kirchen) se konala v roce 2005 ve Vídni a během čtyř let se spontánně rozšířila po celém Rakousku. V roce 2009 projekt překročil rakouské hranice a zapojily se i kostely v České republice, konkrétně v Brně a Plzni. V roce 2010 se otevřelo přes 418 kostelů a modliteben ve 199 městech a obcích celé České republiky včetně Prahy a okolí, do kterých se přišlo podívat přibližně čtvrt milionu návštěvníků.

 

Brno:

V současné době se do Noci kostelů v brněnské diecézi přihlásilo již přes 100 chrámů a modliteben. V loňském roce zaznamenali pořadatelé během programu v 83 otevřených kostelech v Jihomoravském kraji a v Kraji Vysočina 111 000 návštěvnických vstupů. Návštěvníci oceňovali možnost nahlédnout do těch prostor kostelů a modliteben, jež jsou běžně pro veřejnost uzavřeny. Velký zájem byl také o hudební programy a komentované prohlídky.

 

Olomouc:

Dobré zkušenosti z loňského roku vedou k tomu, že počet přihlášených na letošní ročník Noci kostelů je k dnešnímu dni téměř dvojnásobný – připojilo se již 116 kostelů, kaplí a modliteben. Nově se například přihlásily hned tři kostely v Přerově – katolický kostel sv. Vavřince, pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje a kostel Českobratrské církve evangelické. V Kroměříži se nyní přidávají dvě kaple Arcibiskupského gymnázia atd.

 

Ostrava:

Nabídku otevřít sakrální prostor veřejnosti využilo zatím 40 subjektů z okresů Bruntál, Frýdek-Místek, Nový Jičín a Ostrava, do kampaně se zapojila Církev římskokatolická, Českobratrská církev evangelická a Husův sbor. Nejvíce kostelů bude zpřístupněno v Ostravě. Katedrála Božského Spasitele v Ostravě a věž farního kostela sv. Jana Křtitele ve Frýdku budou dva objekty otevřené i po celou letní sezonu.  

 

Hradec Králové:

V královéhradecké diecézi se doposud přihlásilo k účasti  87 kostelů a lze očekávat, že se zapojí další farnosti se svými kostely a kaplemi. Zapojí se Církev římskokatolická, Církev československá husitská a Českobratrská církev evangelická.

 

Praha:

Již téměř 100 kostelů a modliteben se v Arcidiecézi pražské připojilo k Noci kostelů 2011. Počet výrazně překročil číslo z minulého roku, kdy bylo otevřeno 68 církevních staveb. Bohatý program, který má přiblížit křesťanskou víru a tradici, připravují nejen ty kostely, které se zúčastnily minulého ročníku. Také v mnoha dalších pražských čtvrtích a okresech uvítají návštěvníky katolické i evangelické noční kostely osvětlené svícemi.

 

Litoměřice:

K dnešnímu dni je oficiálně přihlášeno 78 objektů: 50 z Ústeckého kraje, 10 ze Středočeského kraje a 18 z Libereckého kraje. Zapojí se šest církví − Církev římskokatolická, Starokatolická církev, Církev československá husitská, Českobratrská církev evangelická, Jednota bratrská a Církev bratrská. Farnosti a sbory zapojené do Noci kostelů budou podle svých možností nabízet poutavé aktivity pro všechny věkové kategorie.

 

České Budějovice:

K dnešnímu dni se v českobudějovické diecézi přihlásilo 31 kostelů a modliteben, a to z Církve římskokatolické, Českobratrské církve evangelické a z Církve československé husitské. Opomenout nelze ani kapli v Českých Budějovicích, spravovanou katolíky východního obřadu. Těžiště akce bude opět v hudebním programu a v prohlídkách kostelů, i v jejich jinak nepřístupných částech, se svícemi.

 

Plzeň:

V Plzeňské diecézi, jejíž území zahrnuje Plzeňský, Karlovarský a část Sředočeského kraje, již přislíbilo otevřít své brány 71 kostelů a modliteben. Je možné předpokládat, že jejich konečný počet bude ještě větší. Noc kostelů se zde bude letos konat již po třetí. Program akce vytváří dobrovolníci na jednotlivých místech − nabídka proto bude pestrá.

 

Více informací o programech v jednotlivých diecézích najdete na webové stránce Noc kostelů 2011.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou