Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zveřejněno logo, motto a program návštěvy papeže v Německu

Datum publikace18. 3. 2011, 16.00
TiskTisk

Na tiskové konferenci 15. 3. 2011 v rámci plenárního zasedání Německé biskupské konference (NBK) v Paderborně představil předseda NBK arcibiskup Dr. Robert Zollitsch spolu s dalšími biskupy logo, motto a hlavní body návštěvy papeže Benedikta XVI. v Německu, která se uskuteční ve dnech 22. – 25. 9. 2011.

Paderborn (DE): Svatý otec navštíví od 22. do 25. září 2011, již potřetí od zvolení do čela katolické církve, Německo, svou rodnou zemi. V roce 2005 se účastnil Světových dní mládeže v Kolíně, následně v roce 2006 navštívil Bavorsko a letos v září bude hostem arcidiecéze Berlín, Freiburg a Erfurt.

Předseda Německé biskupské konference arcibiskup Dr. Robert Zollitsch, biskup diecéze Erfurt Dr. Joachim Wanke, administrátor arcidiecéze Berlin, světící biskup Dr. Matthias Heinrich, a sekretář NBK a hlavní koordinátor papežské návštěvy P. Dr. Hans Langendörfer na tiskové konferenci 15. března 2011 představili logo, motto a hlavní body programu cesty papeže Benedikta XVI. do Německa (22. – 25. září 2011).

Motto papežské cesty do Německa zní 'Kde je Bůh, tam je budoucnost' (Wo Gott ist, da ist Zukunft). V tomto mottu se kloubí dvě centrální témata – otázky po Bohu a budoucnosti. Pro nás, křesťany, není budoucnost nějakou anonymní silou, není to neurčitý princip, který nás zaskočí, či nevyhnutelný osud. Naše budoucnost je u Boha a motto nadcházející apoštolské cesty hlavy katolické církve do Německa to jasně vystihuje.

Logo papežské návštěvy kromě motta 'Kde je Bůh, tam je budoucnost' a názvu akce – 'Návštěva papeže 2011' –  zobrazuje v německých národních barvách a jednoduchých moderních liniích lid v chrámu, který stoupá ke kříži.

Na webových stránkách Německé biskupské konference je zveřejněn předběžný program návštěvy. Ve čtvrtek 22. září přiletí Svatý otec do Berlína, kde ho v zámku Bellevue uvítá spolkový prezident. Benedikt XVI. poté promluví k poslancům Německého spolkového sněmu. Den vyvrcholí eucharistickou slavností. Po příjezdu do Erfurtu 23. září se papež pozdraví s kancléřkou a bude slavit eucharistii na náměstí před erfurtskou katedrálou. Poté se přesune k modlitbě na mariánské poutní místo Etzelsbach v Eichsfeld. V sobotu 24. září se Svatý otec přesune do Freiburgu, kde ho pozdraví věřící na Münsterském náměstí. Na závěr dne se setká s mládeží, s kterou bude slavit modlitební vigilii. V neděli 25. září bude Benedikt XVI. slavit eucharistickou slavnost v prostorách freiburského letiště zakončenou modlitbou Anděl Páně. Odpoledne pronese papež řeč v koncertním sále a poté se vrátí zpět do Říma.

Mons. Zollitsch zdůraznil, že se během čtyř dní, které Svatý otec v Německu stráví, uskuteční také setkání se zástupci židovského a muslimského náboženství, s pravoslavnými křesťany a evangelíky. Mons. Wanke vyzdvihl ekumenický aspekt cesty Benedikta XVI. a vyjádřil naději, že setkání přinesou 'duchovní ovoce, jejichž výsledkem bude pokrok v ekumenismu'. Arcibiskup Zollitsch shrnul očekávání německé církve z návštěvy papeže slovy: 'Jsem přesvědčen a je to také přání nás, biskupů, aby tato návštěva přinesla posílení víry. Je za námi velmi těžké období. Teď však již hledíme do budoucnosti s odvahou.'

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou