Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tokyjský arcibiskup Okada o situaci v Japonsku

Datum publikace21. 3. 2011, 17.45
TiskTisk

Naším hlavním úkolem v této chvíli je najít tisíce lidí, kteří jsou stále pohřešováni, řekl v sobotu 19. 3. 2011, týden po největší přírodní katastrofě v moderních dějinách Japonska, tokijský arcibiskup Peter Takeo Okada. Bylo potvrzeno, že téměř 7 000 osob zahynulo na následky zemětřesení a tsunami a 10 700 jich je stále pohřešováno.

Tokio (JAP): 'Atomové nebezpečí děsí každého a rozšiřuje strach a paniku. My se však stále snažíme najít lidi ve dvou nejvíce zasažených diecézích Sendai a Saitama,' řekl tokijský arcibiskup Peter Takeo Okada.  Na 390 tisíc osob, mezi nimiž je mnoho starých lidí a dětí, je bez domova a žije v severovýchodních přímořských oblastech v provizorních přístřešcích při teplotách, které téměř dosahují bodu mrazu. Jídla, vody, léků a paliva na topení je nedostatek.

Diecéze Sendai zřídila centrum první pomoci s provizorními přístřešími a snaží se pomoci těm, kterým zemětřesení nebo vlna tsunami zničila úplně všechno. Stejně tak i v Tokiu jsou zřizována útočiště pro lidi přicházející ze zasažených oblastí, mezi kterými je i hodně cizinců. 'Mnoho lidí prchá z postižených oblastí, protože mají strach z nebezpečí, které hrozí z atomové elektrárny,' vysvětil arcibiskup Okada, který však zdůrazňuje, že je potřeba zachovat klid a mít trpělivost, a varoval před zveličovanými zpravodajskými zprávami, které mohou jen ještě více znepokojit již dost zastrašené obyvatelstvo.

Mezinárodní organizace pro atomovou energii říká, že radiace z poškozené elektrárny Fukushima se ustálila na výrazně vyšší úrovni než normálně, ale že při této úrovni je stále možné, aby opatření učiněná na místě nastartovala regenerační proces. Technici celý víkend pomocí vodních pump chladili přehřáté palivové věže elektrárny, aby zabránili smrtelnému rozšíření radiace. Japonské úřady úspěšně evakuovaly obyvatelstvo z oblasti do 30 km kolem elektrárny a vyzvaly lidi, aby spíše nevycházeli ze svých domovů.

'Musíme poděkovat všem lidem za modlitby a podporu. Obdržel jsem dopisy z mnoha biskupských konferencí, za které jsem velmi vděčný. Dříve jsme byli osamoceni, nyní však stojíme pospolu, sjednoceni, a pociťujeme velkou solidaritu,' řekl arcibiskup Okada, předseda Japonské biskupské konference.

Katolická církev v Japonsku se skládá ze 3 arcidiecézí (Tokio, Osaka a Nagasaki) a 13 diecézí (Sapporo, Sendai, Niigata, Saitama, Yokohama, Nagoya, Kyoto, Hiroshima, Takamatsu, Fukuoka, Oita, Kagoshima a Naha). Celkem má Japonsko 3 arcibiskupy (Peter Takeo Okada, arcibiskup Tokia, Leo Jun Ikenaga SJ, arcibiskup Osaky a Joseph Mitsuaki Takami, S.S., arcibiskup Nagasaki) a 13 biskupů, přičemž stále jsou dvě diecéze – Sapporo a Oita – momentálně bez biskupa. Dále je v Japonsku 1 589 kněží, 848 farností a na 509 000 katolíků, kteří tvoří 0,5 % z celkového počtu obyvatel. Apoštolským nunciem v Japonsku je arcibiskup Alberto Bottari de Castello.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou