Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Duka vítá rozhodnutí Evropského soudu

Datum publikace22. 3. 2011, 17.30
TiskTisk

Předseda české biskupské konference arcibiskup Dominik Duka OP reaguje ve svém prohlášení na rozhodnutí Velkého senátu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který 18. 3. 2011 rozhodl, že kříže v italských státních školách nejsou v rozporu se svobodou náboženského vyznání.

'Vítám rozhodnutí štrasburského soudu, kterým byl zrušen verdikt z roku 2009 ve věci křížů visících ve třídách italských škol. Tehdy byla projednávána žaloba italské občanky, která spatřovala v krucifixech nemístný náboženský nátlak na své děti. Prvé rozhodnutí dalo svým způsobem stěžovatelce za pravdu. Výrok vzbudil nevoli a v Itálii a dalších evropských zemích poté došlo k vášnivé diskusi. Církev, italský stát, politici a intelektuálové se shodovali v tom, že krucifix není jen náboženským symbolem, ale rovněž kulturním znakem spoluutvářejícím italskou a evropskou identitu. Svým nynějším rozhodnutím štrasburský soud takové pochopení kříže potvrzuje.

V našem kontextu se tento význam kříže ukazuje v případě Dobronína. Dřevěný kříž vztyčený na místě hromadného hrobu Němců vyjadřoval smíření, odpuštění a snahu zahojit rány minulosti. Jeho zničení, neplyne-li z prosté nesmyslné nenávisti, je nepochopením toho, že kříž je symbolem lásky a důvěry, jež jsou jedněmi ze základních pilířů evropské společnosti.

Politická korektnost patří k našemu evropskému stylu vedení veřejné debaty. Domnívám se však, že by tato korektnost neměla být bezbřehá. Naším úkolem je hájit naši symbolickou řeč, naše vlastní kořeny a hodnoty. Tradice, které máme a které žijeme, přece utvářejí také naše češství, moravanství i evropanství. Jestliže je odhodíme nebo na ně zapomeneme, budeme možná světoobčany, ale nebudeme sebou samými.'

Více informací k tomuto tématu můžete slyšet v nedělní Glose Dominka Duky v 8.20 hodin na Radiožurnálu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou