Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Novéna o křtu

Datum publikace22. 3. 2011, 12.15
TiskTisk

Novéna je starý a osvědčený způsob přípravy na významnou duchovní událost. Po dobré zkušenosti s novénou před návštěvou Benedikta XVI. v ČR rozhodla Česká biskupská konference použít novénu také při přípravě na cyrilometodějské výročí. Intenzivní Novéna o křtu je vyhlášena na dny 2. – 10. 4. 2011.

Toto výročí je nejenom příležitostí připomenout významnou historickou událost. Je to veliká šance vrátit se ke kořenům naší křesťanské, kulturní a státní identity. Brožurka Novéna o křtu přináší materiál pro pochopení křtu a jeho zlomového významu v životě křesťana. O tom také pojednává text prof. P. Petra Piťhy, který přinášíme.

 

Zamyslet se nad vlastním křtem

'Cyrilometodějská misie znamenala totiž radikální změnu životního stylu – pokřestění, počátek písemně zaznamenávané kulturní tradice, a provedla právní zarámování rozsáhlého území jako rovnocenného státního útvaru v Evropě.

Z hlediska 'vnitřního' života církve jde na prvém místě o upevnění identity křesťana. Ta se u každého opírá o zásadní moment biografie, kterým je přijetí křtu, jímž jsme uvedeni do společenství církve a do jednoty s Ježíšem Kristem.

Řekl bych, že všechny hovory o křesťanské identitě, autentičnosti, věrohodném svědectví a evangelizaci se nutně musí dotknout problému, jak dalece jsme pochopili obsah a význam křtu. Nejde přitom jen o jeho zcela formální přijímání, jehož svědky často jsme. Jde také o důsledné budování křesťanské osobnosti, které nejednou opomíjíme.

Tato brožurka není chápána jako katechetické poučení, je to výzva k samostatné práci na sobě samém. Do centra zájmu je postaven křestní slib, který každoročně obnovujeme na Bílou sobotu. Je součástí smlouvy mezi Bohem, který nám poskytuje ochranu a nabízí spásu, a námi, kteří se odříkáme zla a vyznáváme Boží suverenitu. Z toho pak vycházejí úvahy o našem postavení ve světě poškozeném hříchem, v prostoru okupovaném Božím odpůrcem. V úvahách o tomto postavení křesťana – obhájce Božího království přestává jít o vnitřní záležitost církve, ale jde o věc veřejnou, tj. společenskou.

Docela zajímavou linii novény tvoří myšlenka, že práce na kvalitě vlastního života je výsostně altruistická záležitost a že pod kbelík ukrytá svíce musí zhasnout, nebo to, že neslaná sůl se sice nemusí obávat odhalení a útoku, ale k ničemu se nehodí.'

 

prof. P. Petr Piťha, vyšlo v Katolickém týdeníku, upraveno

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou