Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež a další církevní představitelé k situaci v Libyi

Datum publikace22. 3. 2011, 18.00
TiskTisk

Během nedělní modlitby Anděl Páně (20. 3. 2011) vzpomněl papež Benedikt XVI. na situaci v Libyi. K jejímu aktuálnímu vývoji se následně vyjádřil i kardinál Kurt Koch, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Angelo Bagnasco, předseda Italské biskupské konference nebo jihoafrický anglikánský arcibiskup Desmond Tutu.

Řím (It): Po promluvě před modlitbou Anděl Páně Svatý otec věnoval pozornost aktuálnímu dění v Libyi a v celé severní Africe: 'Znepokojující zprávy, které v uplynulých dnech přicházely z Libye, vzbuzovaly i ve mně hluboké obavy a rozechvění. Byly proto zvláštním předmětem mých modliteb během týdne duchovních cvičení. Sleduji i nyní velice pozorně poslední vývoj událostí a modlím se za ty, kteří jsou vtaženi do dramatické situace v této zemi. Naléhavě vyzývám všechny, kdo mají politickou a vojenskou odpovědnost, aby měli na srdci především nerušenost a bezpečí občanů a zaručili přístup humanitární pomoci. Tamější obyvatelstvo chci ujistit svojí hlubokou blízkostí a prosím Boha, aby co nejdříve nadešel obzor pokoje a svornosti nad Libyí a celým regionem severní Afriky.'

B XVI. k Libyi

 

Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Kurt Koch, v pondělí 21. března 2011 ve Vatikánském rozhlase řekl: 'Považuji situaci v Libyi za nejvýš tragickou. Především se mě dotýká bezmocnost mezinárodního společenství působit proti tomuto fenoménu. Nyní se pokouší alespoň prosadit bezletovou zónu nad Libyí, která však přichází příliš pozdě. Je to velmi mrzuté, když celý svět sleduje, jak diktátor zabíjí svůj lid. To ale znovu poukazuje na to, že si myslíme, že jsme moudří, když posuzuje minulost, ale pak nejsme moudří, abychom rozpoznali znamení současnosti.'

Předseda Italské biskupské konference, kardinál Angelo Bagnaso, v souvislosti s vývojem situace v Libyi odkazuje na Písmo svaté: 'Evangelium nám přikazuje zastat se každého, kdo má obtíže. Kdyby někdo napadl mou matku, která je odkázaná na invalidní vozík, mám povinnost zasáhnout.' Zároveň kardinál Bagnaso doufá, že bude vojenská akce brzo ukončena a libyjské obyvatelstvo ochráněno.

Nositel Nobelovy ceny za mír, jihoafrický anglikánský arcibiskup Desmond Tutu, vyzývá hlavy afrických států, aby vládce jako je Muammar Gaddafi přiměly k zodpovědnosti. Kdyby to již byly učinily, tak by atak západních mocností nebyl zapotřebí. 'Zdá se však, že Afrika Gaddafiho nemůže zastavit,' píše v prohlášení z 21. března 2011 arcibiskup Tutu. Výbor Africké Unie se v sobotu večer (19. března 2011) vyslovil proti vojenské intervenci. Gaddafi hrál díky Libyjským příjmům z prodeje ropy významnou roli v Africké Unii a v roce 2009 byl jejím předsedou.

K vojenskému útoku na Libyi dochází poté, co dlouholetý diktátor Muammar Gaddafi násilně vojensky potlačoval povstání lidu, který demonstroval kvůli základním občanským právům. Válka Gadaffiho proti vlastnímu obyvatelstvu a podezření z jeho nepříčetnosti vedla k rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Ta povoluje zřízení bezletové zóny nad Libyí a nasazení vojenské síly, aby zabránila atakům Gaddafiho proti protestujícímu lidu. Okupační vojska Aliance nesmějí být zaslána. Vojenská intervence začala nálety francouzských a britských bojových letounů. Dále se na ní podílí USA, Itálie, Dánsko a jako první arabská země se chce připojit Katar. Německo ani ČR se jí neúčastní.  

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou