Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pražský arcibiskup mezi piloty tygří letky

Datum publikace25. 3. 2011, 12.30
TiskTisk

Ve středu 23. 3. 2011 krátce po půl desáté navštívil pražský arcibiskup Dominik Duka OP jako předseda rady ČBK pro duchovní službu v armádě příslušníky 21. základny taktického letectva Čáslav. Setkal se s velením základny, se zástupci obou letek i technického personálu.

Čáslav / Praha: Po obdivuhodném vítězství 'čáslavských tygrů' na Tiger Meet 2010 zaslal pražský arcibiskup v říjnu loňského roku veliteli základny plukovníku Petru Lančimu blahopřejný dopis. Českým stíhačům pogratuloval k úspěchu v Nizozemsku, kde na prestižním mezinárodním cvičení porazili své kolegy a stali se nejlepší tygří letkou NATO. 'Modlím se, aby síla a neohroženost, které je tygr na Vašich letounech výmluvným symbolem, byly při ochraně daru lidské svobody vlastní všem mužům i ženám 211. taktické letky. Kéž je milosrdný Bůh chrání ode všech nebezpečí, aby ochráněni od neštěstí plnili svěřené úkoly a nepřestávali pracovat na svém zdokonalení,' psal arcibiskup Duka tehdy v dopise.

Jako výraz úcty a díků velitel základny nabídl panu arcibiskupovi, že v případě zájmu jsou mu dveře čáslavské základny otevřené. Arcibiskup Duka využil příležitosti a cestou do Hradce Králové na konferenci k 800. výročí narození sv. Anežky České navštívil čáslavskou základnu. Po setkání s velením si prohlédl letoun Aero L-159 ALCA s emblémy věnovanými desátému výročí provozu tohoto letounu, který ve dvojici s gripenem, představuje dva technické pilíře základny, potažmo Vzdušných sil Armády ČR. Pražský arcibiskup zavítal také do muzea základny, kde získal informace o jejím založení a historii, až do současnosti. V závěru návštěvy proběhla velmi zajímavá diskuse arcibiskupa s vojáky týkající se místa a role armády v životě české společnosti v kontextu současného dění.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou