Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nový vyšší arcibiskup Ukrajinské řeckokatolické církve

Datum publikace30. 3. 2011, 13.45
TiskTisk

Ukrajinská řeckokatolická církev, která je největší východní katolickou církví na světě, má nového představitele. Vyšším (větším) kyjevsko-haličským arcibiskupem se stal Mons. Svjatoslav Ševčuk, bývalý apoštolský administrátor sede vacante eparchie v Buenos Aires, který byl do svého úřadu uveden 27. 3. 2011 v katedrálním chrámě Kristova vzkříšení v Kyjevě.

Kiev (UA): Dne 23. března 2011 zvolil čtyřicetičlenný biskupský synod Ukrajinské řeckokatolické církve svého představitele vyššího (většího) arcibiskupa kievo-haličského Mons. Svjatoslava Ševčuka, dosavadního apoštolského administrátora sede vacante eparchie (diecéze) v Buenos Aires (Argentina). Svatý otec tuto volbu potvrdil 25. března. Arcibiskup Svjatoslav Ševčuk byl do úřadu uveden 27. března v katedrálním chrámě Kristova vzkříšení v Kievě.

Mons. Ševčuk se tak stal nástupcem kardinála Lubomyra Huzara a hlavou  Ukrajinské řeckokatolické církve, která je největší východní katolickou církví na světě. Celkem čítá okolo 5,5 milionu věřících.

Jeho Blaženost Svjatoslav Ševčuk se narodil v městě Stryj (Ukrajina) 5. května 1970. V letech 1991/1992 studoval v Centru Don Bosco filozofii a teologii v Buenos Aires (Argentina) a pak v semináři Svatého Ducha ve Lvově (1992 -1994). Na jáhna byl vysvěcen pro Lvovskou archieparchii 21. května 1994 a na kněze 26. června 1994. V roce 1999 obhájil dizertační práci z morální teologie na Papežské univerzitě svatého Tomáše v Římě. 14. ledna 2009 jej Jeho Svatost Benedikt XVI. jmenoval za pomocného biskupa eparchie v Buenos Aires, a za titulárního biskupa Castra di Galba. Biskupskou konsekraci přijal 7. dubna 2009 v katedrále svatého Jiří ve Lvově. 10. dubna 2010 byl biskup Svjatoslav jmenován apoštolským administrátorem sede vacante v Buenos Aires. Kromě ukrajinštiny ovládá ještě španělský, anglický, italský, polský, ruský a řecký jazyk.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou