Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel sochař Vojtěch Adamec

Datum publikace30. 3. 2011, 14.00
TiskTisk

V pondělí 28. 3. 2011 zemřel akademický sochař Vojtěch Adamec, autor mnoha významných děl, mezi nimiž vyniká např. sousoší sv. Vojtěcha a Radima v Libici. Pohřební mši svatou bude 4. 4. 2011 ve 12.00 hodin v kostele sv. Jiljí v Praze sloužit arcibiskup Dominik Duka OP.

Praha (CZ): Vojtěch Adamec se narodil 4. července 1933 v Hulíně (okres Kroměříž) v selské usedlosti rodičům jako čtvrtý nejmladší syn. V Hulíně absolvoval obecnou školu, reálné gymnázium v Kroměříži.  Revoluční úder padesátých let zasáhl celou rodinu, která byla označena za kulaky. Museli opustit svůj dům, prakticky vše jim bylo zabráno a uvalen trest, že nesmí po 20 let vstoupit do rodného města. Vojtěch pracoval jako brigádník v betonárně Klementa Gottwalda v Ostravě a pokoušel se o přijímací zkoušky na Akademii v Praze. Posudky na rodinu kulaků a věřících však byly pro tehdejší přijetí nepřijatelné. Při pokusech o přijímací zkoušky si Adamcova talentu všiml Prof. Španěl a dopomohl společně i dalším adeptům k přijetí na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kterou Adamec absolvoval. Jeho učiteli byli v Olomouci Prof. Pelikán, poslední Myslbekův žák a Prof. Vágner a Jan Bauch v Praze. Spolužáky a přáteli byli Vladimír Preclík, Jaroslav Šerých, Olbram Zoubek, Fibichová, Zemánkovi.

Svou svobodnou sochařskou tvorbu jako program mohl plněji rozvinout až v 60. - 70. letech. V 90. letech jej mistr Šerých seznámil s Dominikem Dukou OP, tehdejším provinciálem dominikánů, který jej požádal o zhotovení Madony s Dítětem do rekonstruované kaple nyní sv. Zdislavy v klášteře sv. Jiljí v Praze. S blížícím se svatovojtěšským miléniem Vojtěch Adamec se svou manželkou ak. sochařkou Marií Adamcovou pracovali na poctě sv. Vojtěcha, dá se říci, že patrona jejich dlouholeté společné tvorby s odlesky podobných osudů. Znovu navázali spolupráci s Dominikem Dukou OP, tehdy již královéhradeckým biskupem a připravili sousoší sv. Vojtěcha a Radima, které pak bylo v roce 2000 umístěno a požehnáno na slavníkovském hradišti v Libici nad Cidlinou, v rodišti světců Vojtěcha a Radima, na jednom z nejstarších míst našich národních, kulturních i náboženských dějin. V roce 2005 byl na tomto posvátném místě instalován a biskupem Dominikem Dukou OP posvěcen pískovcový oltář, který na návrh Vojtěcha Adamce vytesal kamenosochař Ivan Erben. Na čelní straně oltáře je umístěna bronzová deska Vojtěcha Adamce s eucharistickým motivem inspirovaným tzv. 'svatovojtěšským hřebenem'.

Připomínkou návštěvy Svatého otce Jana Pavla II. v Hradci Králové se stal jeho pomník, který vytvořil Mistr Adamec v bronzu a byl odhalen 26. dubna 2003 v den 6. výročí papežské návštěvy v Hradci Králové. Tato pocta Svatému otci je první svého druhu v naší zemi. Je umístěna na II. nádvoří Nového Adalbertina v Hradci Králové a je obdivována našimi i zahraničními umělci, ale i ostatními ctiteli Jana Pavla II., včetně kardinála Joachima Meisnera a kardinála Stanislawa Dziwisze. Při studiu postavy Jana Pavla II. vytvořil sochař jeho zdařilou bustu, která bude umístěna na Náměstí Jana Pavla II. před katedrálou Svatého Ducha v Hradci Králové po stavebních úpravách místa. Mimo to vytvořil busty královen Elišky Rejčky a Alžběty Pomořanské, které se podílely na stavbě kostela Svatého Ducha v Hradci Králové a byly umístěny a odhaleny při zahájení 700. výročí stavby katedrály Svatého Ducha 3. října 2007 za účasti manželky prezidenta České republiky Livie Klausové.

Dalším dílem mistra Adamce je socha vzkříšeného Krista tesaná z hořického pískovce, která je součástí sousoší Křížové cesty na Kuksu, kterou umělecky zaštiťoval prof. Vladimír Preclík a po jeho smrti v dubnu 2008 převzal tuto úlohu Vojtěch Adamec. Křížová cesta na Kuksu je dílem předních českých sochařů a byla požehnána a otevřena na podzim roku 2008.

6. července 2008 na Velehradě obdržel Vojtěch Adamec od České biskupské konference Řád sv. Cyrila a Metoděje. V témže roce k jeho 75. narozeninám vyšla monografie Vojtěch Adamec sochy/kresby v nakladatelství Sursum. Akademický sochař Vojtěch Adamec žil a do konce života tvořil se svou manželkou akademickou sochařkou a malířkou Marií Adamcovou ve Štítě u Chlumce nad Cidlinou. Vojtěch Adamec k nám promlouvá svým dílem o zápase o člověka. Jeho svatý Vojtěch na Libici vykračuje znovu každé ráno vstříc slunci do nového dne a svou pastýřskou holí nám ukazuje směr.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou