Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církev v Moldavsku žádá vrácení církevního majetku

Datum publikace31. 3. 2011, 16.00
TiskTisk

Kišiněvská diecéze ve svém prohlášení z 28. 3. 2011 kritizuje přístup Moldavské vlády k majetkovému vyrovnání státu s církví. Marné snahy o navrácení církevních majetků trvají již 20 let.

Kišiněv (MD): Podle prohlášení katolické diecéze Kišiněv z 28. března 2011 Moldavská republika 'nezahájila dialog či konkrétní vyjednávání' nehledě na 'opakované žádosti' o restituci majetku církve zabaveného během období, kdy byla země součástí Sovětského svazu. Tehdy byly v Moldavsku, stejně jako v mnohých jiných zemí s komunistickým režimem, zabaveny kostely i další nemovitý majetek a převedeny do vlastnictví státu.

Po získání nezávislosti v roce 1991 a vzniku svrchované Moldavské republiky žádala tamní katolická církev o navrácení zkonfiskovaného majetku už několikrát. Až doposud však stát neprojevil ochotu tento problém řešit. Podle prohlášení diecéze Kišiněv má být právo na vlastnictví míst kultu a dalšího majetku zajištěno účinně, zákonně a s respektem k historické pravdě.

V Moldavsku se při tom před rokem konalo setkání předsedů biskupských konferencí jihovýchodní Evropy, které analyzovalo specifickou situaci vztahu katolické církve a státu v zemích, kde je menšinově zastoupena, a možnosti společenské prospěšnosti církve, která je nucena soustředit se na otázky základních lidských práv.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou