Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Rusku bude od roku 2012 vyučováno náboženství

Datum publikace31. 3. 2011, 17.30
TiskTisk

Podle oznámení ruského ministerstva školství budou povinně volitelné předměty věnující se věrouce různých náboženství vyučovány na státních školách po celém Rusku. Program výuky byl připraven ve spolupráci se zástupci světových náboženství.

Moskva(RUS): Náboženství bude předmětem vyučovaným na ruských školách od roku 2012. Skončilo čtyřměsíční období, kdy bylo na některých ruských školách náboženství vyučováno na zkoušku a od roku 2012 bude vyučováno po celý rok na školách na celém území Ruska. Oznámilo to ruské ministerstvo školství na tiskové konferenci spolu se zástupci čtyř hlavních náboženství, která byla do pilotního projektu zapojena.

Náboženství se do školních osnov v Rusku vrací poprvé po pádu Sovětského svazu. Studenti základních a středních škol si budou moci vybrat zda budou navštěvovat kurz pravoslavného křesťanství, islámu, židovství či buddhismu nebo jeden z obecných kurzů 'základy náboženské kultury' nebo 'základy veřejné etiky'. 'Ještě je třeba vyřešit problémy spojené z textovými podklady, které vznikly ve spěchu, a s hlubší formací učitelů,' uvedla Elena Romanova z ruského ministerstva školství.

'Nevyvolalo to, žádný náboženský konflikt, naopak, zaznamenali jsme změnu morálky u dětí, které kurz náboženství navštěvovali,' komentuje iniciativu ministerstva školství Vsevolod Chaplin z oddělení pro vnější vztahy Moskevského patriarchátu. Výhrady mají zástupci náboženských menšin v zemi, kteří v ní vidí snahu Kremlu potvrdit pravoslaví jako nosný prvek národní identity.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou