Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Blahořečení Jana Pavla II. šest let po jeho smrti

Datum publikace1. 4. 2011, 13.30
TiskTisk

V sobotu 2. 4. 2011 tomu bude šest let, co zemřel papež Jan Pavel II. Za měsíc 1. 5. 2011 jej jeho nástupce Benedikt XVI. prohlásí za blahoslaveného. K dnešnímu dni je na blahořečení zaregistrováno 300 000 poutníků, přípravy na slavnost pokračují. Přinášíme nové praktické informace k procesu blahořečení a životopis Jana Pavla II.

Vatikán: Ve středu 30. března 2011 se v Římě konala tisková konference zaměřená na technicko-organizační aspekty blahořečení Jana Pavla II., na které promluvili Mons. Liberio Andreatta, viceprezident a P. Ceasar Atuire, výkonný ředitel Opera Romana Peelegrinaggi, organizace, která je oficiálním pořadatelem této akce.

Oficiálně je ke dnešnímu dni na blahořečení zaregistrováno 300 000 poutníků, ale město Řím je připravené přijmout ještě větší počet. Přípravy na tuto slavnost nepřetržitě pokračují. Posilují se zařízení v oblastech nedaleko Náměstí sv. Petra a mimo centrum Říma. Především v místech Civitavecchia a Fiumicino se připravují prostory pro nocleh mladých lidí. Více jak 2500 dobrovolníků bude v těchto dnech v Římě poskytovat informace pro všechny, kteří se zúčastní slavnosti blahořečení Jana Pavla II. Kromě toho federace hoteliérů Federalberghi podepsala etickou chartu o spolupráci a odhalování  možných spekulací v hotelích ve městě.

Ve spolupráci s městem Řím bude při této příležitosti zpřístupněná telefonická linka 060606, na které bude možné získat užitečné informace pro poutníky v mnoha jazycích včetně angličtiny, francouzštiny, němčiny a polštiny. Pro ulehčení cestování ve dnech blahořečení vytvořila Opera Romana Pellegrinaggi tzv. 'JPS-pas' v ceně 18 euro. Tento průkaz umožní cestování všemi dopravními prostředky městské hromadné dopravy v Římě – autobusy, tramvaji a metrem, které budou v provozu až do 2.00 hodin ráno, stejně jako železniční dopravou na trati Řím-Ostia. Platnost JP2-pasu bude tři dny od prvního označení. V ceně průkazu je zahrnutý i oběd ve formě balíčku 1. května 2011 a mnohé informační materiály. Opera Romana Pellegrinaggi dál zdůraznila, že JP2-pas není vstupenkou na obřad blahoslavení.

Účast na mši svaté celebrované 1. května Svatým otcem Benediktem XVI., při které vyhlásí svého předchůdce papeže Jana Pavla II. za blahoslaveného, bude totiž možná bez jakýchkoli vstupenek a bez sebemenšího poplatku za vstup. Svatopetrské náměstí bude zpřístupněno už od 5.00 hodin ráno.

sobotu večer 30. dubna 2011 po vigilii, která se bude konat v Circu Massimu od 20.00 hodin, budou všechny kostely v centru Říma otevřené při příležitosti tzv. Noci římských kostelů. Mons. Andreatta podotkl, že pokud jde o pokrytí nákladů této velké události, organizace Opera Romana Pellegrinaggi nežádá žádné příspěvky od státu, ale obrátila se na soukromé osoby. 

 

Krátký životopis Jana Pavla II.

Karol Józef Wojtyła se narodil 18. května 1920 ve Wadowicích, městečku vzdáleném asi padesát kilometrů od polského Krakova. Brzy mu zemřela matka a po studiích na gymnáziu se s otcem přestěhoval do Krakova, aby zde navštěvoval přednášky na filozofické fakultě. Poté, co se nacisté zmocnili Polska, uzavřeli roku 1939 také Jagellonskou univerzitu. Mladý Karol jde proto pracovat jako pomocný dělník do kamenolomu v Zakrzówku a později do chemické továrny Solvay, aby si vydělal na živobytí a vyhnul se totálnímu nasazení v Říši. 18. února 1941 mu umírá také otec. Rok nato začíná Karol navštěvovat tajné kurzy teologie a po válce, 1. listopadu 1946, je vysvěcen na kněze. Teologická studia a formaci dokončuje v Římě doktorátem z teologie a v létě roku 1948 se vrací do Polska, aby započal svou kněžskou službu. Po několika letech výuky v krakovském kněžském semináři a na teologické fakultě v Lublinu je roku 1958 vysvěcen na pomocného biskupa své diecéze. Aktivně se účastní prací II. vatikánského koncilu a v lednu 1964 jej papež Pavel VI. v pouhých čtyřiačtyřiceti letech jmenuje arcibiskupem. Roku 1967 je pak jmenován kardinálem.

Dne 16. října 1978 jej kardinálové v konkláve zvolili papežem. Vybírá si jméno Jan Pavel II. a 22. října začíná slavnostně jeho služba coby 263. nástupce apoštola Petra. Jeho pontifikát byl v dějinách církve jedním z nejdelších, trval téměř sedmadvacet let. Jan Pavel II. byl charismatický papež, schopný shromáždit nesmírné zástupy lidí a konverzovat se stejnou citlivostí a pozorností jak s nuznými, tak s mocnými. Byl to papež, který dobře věděl, jaké je jeho poslání – vykládal je jako úlohu apoštolského poutníka, který je rozhodnut vyprávět každému o radosti z toho, že poznal Ježíše Krista a setkal se s ním. Jan Pavel II. zemřel ve Vatikánu 2. dubna 2005, přesně ve 21 hodin 37 minut, v pozdní sobotní večer, kdy již začal den Páně, o prvních nešporách svátku Božího milosrdenství. Již následujícího 28. dubna Svatý otec Benedikt XVI. udělil dispens od prodlevy pěti let po úmrtí člověka, než může začít proces blahořečení. Jan Pavel II. bude prohlášen za blahoslaveného 1. května 2011, na neděli Božího milosrdenství.

Převzato podle knihy Jan Pavel II. blahoslavený, nakladatelství Paulínky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou