Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Seminář o člověku, jeho důstojnosti a právech

Datum publikace1. 4. 2011, 16.00
TiskTisk

V sobotu 26. 3. 2011 uspořádala Rada Iustitia et pax při České biskupské konferenci seminář s názvem 'Lidská důstojnost – Lidská práva'. Účastníci semináře se vzájemně informovali o angažovanosti křesťanů v oblasti lidských práv.

Praha: Organizátorem semináře byla Rada Iustitia et pax (Spravedlnost a mír) při České biskupské konferenci. Její členové chtějí v duchu sociálního učení církve upozorňovat na skutečnosti, které se s ním neshodují. Chtějí se podílet na odpovědích, které vycházejí z nejdůležitější teologické, filozofické, morální, kulturní a pastorační stránky nauky církve. Chtějí pomáhat uchovat lidství, které spočívá ve vztahu k Bohu a v odpovědnosti k bližnímu.

Důležitou roli v tomto procesu hrají rovněž církve a křesťanská tradice vůbec. Na seminář byly proto pozvány také křesťanské lidskoprávní organizace - ACAT, Berkat; Caritas VOŠ Sociální Olomouc, CSI, ČKA, Hnutí křesťan a práce, Charita Česká republika, JABOK, Národní centrum pro rodinu, Poradna pro uprchlíky a další, VOŠ publicistiky a další.

V oblastech, kde je to možné, se účastníci zavázali k užší spolupráci a upevnění vzájemné informovanosti. Na základě reflexe současné situace ve společnosti dospěli také k závěru, že hledání způsobu lepší koordinace a užší vzájemné spolupráce je velmi potřebné. Diskuze, které v rámci semináře probíhaly, se dotkly mnoha témat spojených s otázkou člověka a jeho práv. Bylo konstatováno, že důstojnost je odvozena z předpokladu, že každý by měl mít respekt k sobě, ale i k druhým. Tato důstojnost ovšem musí být zabezpečena právním systémem státu. Existuje zde však jistá vzájemnost, neboť zákony, které mají důstojnost chránit, se sami o tuto důstojnost musí opírat. Lidská práva tak představují právní vyjádření otevřeného procesu pro ochranu, respektování a záruku důstojného života.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou