Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež zve na mezináboženskou pouť do Assisi

Datum publikace4. 4. 2011, 19.00
TiskTisk

Na 27. 10. 2011 zve Svatý otec bratry křesťany různých vyznání, představitele světových náboženství a všechny lidi dobré vůle na mezináboženskou pouť do Assisi, rodiště svatého Františka, která se ponese v duchu motta 'Poutníci pravdy, poutníci míru'. Benedikt XVI. chce tímto dnem reflexe, dialogu a modliteb za mír a spravedlnost ve světě připomenout 25. výročí historického setkání, které se na pozvání papeže Jana Pavla II. konalo v Assisi 27. 10. 1986.

Vatikán: Svůj úmysl připomenout 25. výročí historického setkání v Assisi z roku 1986 oznámil Benedikt XVI. po modlitbě Anděl Páně 1. ledna 2011. Letošní mezináboženské setkání v Assisi 27. října 2011, na kterém Benedikt XVI. promluví, se ponese v duchu tématu 'Poutníci pravdy, poutníci míru'. Podle přání Benedikta XVI. proběhne ve formě pouti, protože, jak vysvětluje vatikánské tiskové středisko, 'každá lidská bytost je poutníkem hledajícím pravdu a dobro, a věřící je stále na cestě k Bohu.' A na cestě za pravdou se setkávají věřící různých náboženství a ti, kdo cítí 'společnou zodpovědnost za spravedlnost a mír na tomto světě.' Cesta pravdy, pokud je prožívána autenticky, tak otevírá cestu k dialogu s druhými, nikoho nevylučuje a zavazuje každého, aby se zapojil do utváření míru a bratrství. Proto je potřeba vést dialog se všemi, vysvětluje tiskové středisko Svatého stolce. Z tohoto důvodu budou na setkání pozvány i mnohé osobnosti kultury a vědy, které – i když se neoznačují za věřící – tak přesto pociťují touhu hledat pravdu a cítí společnou zodpovědnost za spravedlnost a pokoj ve světě.

Delegace společně se Svatým otcem vyrazí na pouť vlakem z Říma 27. října ráno. Po příjezdu do Assisi se poutníci vydají do baziliky S. Maria degli Angeli, kde si připomenou předcházející setkání, a zamyslí se nad tématem aktuální pouti 'Poutníci pravdy, poutníci míru'. Představitelé jednotlivých delegací promluví ke shromážděným a také Svatý otec osloví zúčastněné svým zamyšlením. Následovat bude skromný oběd pro všechny členy delegací jako projev bratrské pohostinnosti, ale zároveň vyjádření solidarity s utrpením mnoha mužů a žen, kteří neznají mír. Následovat bude moment ztišení a modlitby. Odpoledne se všichni vydají do baziliky Sv. Františka, kdy se na poslední úsek připojí členové jednotlivých delegací. Cílem této pouti je symbolicky ukázat putování každého člověka, který vytrvale hledá pravdu a aktivně se podílí na míru a spravedlnosti ve světě. Pouť bude probíhat v tichu, které nabídne prostor pro meditaci a modlitbu. Ve stínu baziliky Sv. Františka, kde byla i v minulosti zakončena předcházející setkání, se uskuteční poslední zastavení dne reflexe, dialogu a modliteb, při němž dojde ke slavnostnímu obnovení společného závazku míru.

Přípravou na tento den bude modlitební vigilie na Svatopetrském náměstí s věřícími římské diecéze 26. října večer, které bude předsedat Svatý otec. Jednotlivé církve, církevní hnutí a náboženství jsou zvána se připojit podobným způsobem k modlitbě za mír a spravedlnost ve světě. Na organizaci této pouti se podílejí Papežské rady pro jednotu křesťanů, mezináboženský dialog a pro kulturu, jejíž předsedové v nadcházejících týdnech jménem Svatého otce rozešlou pozvánky. Papež také zve a prosí věřící, aby se k němu připojili v modlitbě za tuto významnou událost, a již nyní vyjadřuje díky všem, kteří přijdou do rodiště svatého Františka, aby se zúčastnili této duchovní poutě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou