Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zákon o prevenci recyklace špinavých peněz ve Vatikánu

Datum publikace4. 4. 2011, 16.00
TiskTisk

V pátek 1. 4. 2011 vstoupil ve Vatikánu v platnost Zákon o prevenci a zamezení recyklace peněz pocházejících z kriminální činnosti a proti financování terorismu. Jde o soubor předpisů, které jsou důsledkem dohody, uzavřené v roce 2009 (17. 12.) mezi Vatikánem a Evropskou unií a týkají se právě zmíněného problému.

Vatikán: Zákon se týká všech institucí Svatého stolce, tedy Institutu pro náboženská díla, tzv. vatikánské banky (IOR), Správy majetku apoštolského stolce (APSA), všech vatikánských kongregací, včetně Kongregace pro evangelizaci národů, a mnoha dalších institucí. 

Vatikán tak přistupuje na opatření, která byla přijata v oblasti finančního sektoru na úrovni mezinárodního společenství zejména po 11. září roku 2001. Za jeho porušení byly v rámci vatikánského trestního zákoníku stanoveny postihy do výše až 15 let vězení či pokuty 250 tisíc euro.

'Vatikánské instituce budou lépe chráněny proti případným ohrožením, která vznikají tam, kde se nakládá s financemi. Do budoucna tak bude zamezeno pochybením, která snadno vyvolávají pohoršení ve veřejném mínění a mezi věřícími,' komentoval jeho význam vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou