Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Duka na jednání rady pro duchovní službu v armádě

Datum publikace8. 4. 2011, 16.15
TiskTisk

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP se coby delegát České biskupské konference pro duchovní službu v resortu Ministerstva obrany dne 7. dubna 2011 účastnil jednání rady pro duchovní službu na generálním štábu Armády ČR.

Praha: Rada pro duchovní službu je orgán, který hodnotí návrhy koncepce duchovní služby. Je vrcholným a vlastně jediným orgánem mezi církvemi a armádou fungující na bázi partnerství, který hodnotí stav duchovní služby. Duchovní služba v armádě je postavena na základě dohod mezi církvemi a ministerstvem obrany a rada zrcadlí tuto dohodu v praxi. Schází se zpravidla jednou ročně a za církve ji tvoří  biskup delegát ČBK pro duchovní službu v armádě pověřený jednáním s resortem obrany (předseda ČBK Dominik Duka) a předseda Ekumenické rady církví (synodní senior Joel Ruml) a ze strany armády náčelník generálního štábu (armádní generál Vlastimil Picek), představitelé personálních složek ministerstva obrany, hlavní kaplan (plukovník Jan Kozler) a poradce ministra pro záležitosti duchovní služby v resortu ministerstva obrany (Mons. Tomáš Holub).

V naší armádě dnes slouží 23 kaplanů z šesti církví. Jejich počet od roku 1996, kdy začal působit v české jednotce v Bosně a Hercegovině první vojenský kaplan, postupně vzrůstá. Letos by měli přibýt další dva. Optimální počet pro naši armádu je 30 kaplanů. Za deset let, kdy kaplani v naší armádě působí, vyslalo do duchovní služby sedm církví více než třicet svých zástupců. Uchazeči o duchovní službu v armádě musejí splnit mnoho kritérií. Jsou na ně kladeny stejné nároky jako na vojáky z povolání, tedy například podmínka plné fyzické a psychické zdatnosti. Služba vojenského kaplana je časově omezená a zpravidla trvá 6 - 8 let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou