Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vážná situace uprchlíků ze severní Afriky

Datum publikace11. 4. 2011, 16.45
TiskTisk

Stovky uprchlíků ze severoafrických zemí (Tuniska, Egypta, Libye, Etiopie a dalších zemí) přijíždějí k evropským břehům. Svatý stolec se znepokojením sleduje události na Středozemním moři. Po ztroskotání lodi směřující k ostrovu Lampedusa (5. dubna 2011), při němž zahynulo na 150 lidí převážně z řad žen a dětí, vydal Benedikt XVI. prohlášení, ve kterém ujišťuje o modlitbách za oběti. Sicilští biskupové vyzvali k celoevropské solidaritě s uprchlíky.

Vatikán: Jak informoval ředitel Tiskového střediska Svatého stolce, P. Federico Lombardi, Benedikt XVI. se znepokojením sleduje události ve Středozemním moři. Ujistil také, že papež se s celou Církví modlí za oběti tragédie, tím spíš, že mezi nimi jsou ženy a děti, ale také křesťané prchající z Libye a Etiopie. Tito lidé 'nacházejí smrt na strastiplné pouti, na útěku před bídou, nespravedlností a násilím, v naději na bezpečí, přijetí a lidštější životní podmínky,' dodal vatikánský mluvčí. Prohlášení bylo vydáno v souvislosti s další katastrofou na Středozemním moři. Po ztroskotání nevelké, asi třináctimetrové lodi, která přepravovala směrem do Lampedusy více než 200 lidí, se podařilo zachránit pouze 50 pasažérů.

K celoevropské solidaritě s africkými a asijskými uprchlíky mířícími do Evropy, vyzvali sicilští biskupové. Na regionálním zasedání episkopátu se věnovali situaci na Lampeduse. Tento malý italský ostrov je nejčastějším cílem uprchlíků a každým dnem na něm přistávají stovky emigrantů z Afriky. Většinou jde o muže ve věku 25-30 let, jejichž jediným majetkem je mobilní telefon. Podle sicilských biskupů je současný přístup k migrantům zastaralý a naléhavě potřebuje hlubokou reformu jak na úrovni jednotlivých států tak i celé Evropy. Pomoc pro utečence nemůže být náhodná, ale měla by mít právní zakotvení, domnívají se biskupové Sicílie.

'Že se podaří, aby Tunisané neodcházeli do Evropy, je sen. Snad je ale možné, aby jich odcházelo méně. Připomeňme, že po ´jasmínové revoluci´ se zhroutil turismus a sedm set tisíc mladých, i vysokoškolsky vzdělaných lidí, se ocitlo bez práce. Nejméně polovina rodin v zemi má problémy, a když je někdo zoufalý, tak odjede, ať to stojí, co to stojí,' řekl biskup Tunisu Maroun Elias Lahham v rozhovoru pro agenturu SIR. 'Zdá se, že po dohodě mezi Itálií a Tuniskem jdou věci trochu lépe. Doufejme, že dočasná povolení k pobytu pomůžou Tunisanům v Itálii k lepšímu životu. Evropa nemůže přijmout všechny Tunisany, kteří odcházejí, protože by jich bylo moc. Nejlepším řešením je přesvědčit je, aby zůstali ve vlasti. K tomu je ale potřeba ekonomická pomoc evropských zemí,' dodává biskup Lahham. Podle něj Itálie slíbila Tunisku pomoc ve výši 180 milionů eur na vytvoření pracovních míst. 'Zatím je správné postarat se o ty, kdo už dorazili do Itálie. Italové si sice na imigranty stěžují, ale nakonec jim pomáhají,' pokračuje biskup. 'Tunisanům, kteří chtějí odejít, říkám, že Evropa není žádné Eldorádo. Bez práce se však nedá žít a hlad je strašná věc. Po revoluci zkrachovalo tři tisíce turistických kanceláří a čtyři sta tisíc mladých lidí přišlo o práci. Je logické, že se snaží odejít. Tak jsou schopni zajistit alespoň dvě rodiny,' vysvětluje tuniský biskup.

 

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou