Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

YouCat - Katechismus pro mladé vychází v češtině

Datum publikace11. 4. 2011, 18.15
TiskTisk

Karmelitánské nakladatelství ve spolupráci se Sekcí pro mládež České biskupské konference uvádí v těchto dnech na trh knižní novinku - Katechismus katolické církve pro mladé – YouCat. Dnes (11. 4. 2011) byl katechismus pro mladé představen na oficiální tiskové konferenci za účasti arcibiskupa Dominika Duky, předsedy České biskupské konference (ČBK), P. Jana Fatky, ředitele Karmelitánského nakladatelství a P. Víta Zatloukala, ředitele Sekce pro mládež ČBK.

Praha: Iniciativa k vydání této publikace vzešla od kardinála Christopha Schönborna, vídeňského arcibiskupa. Právě v německém jazyce byla tato kniha sepsána, ale postupně bude přeložena do celkem 25 světových jazyků. Vydání katechismu zaštítil papež Benedikt XVI., který k této publikaci napsal předmluvu. Poprvé byl YouCat představen na tiskové konferenci v německé Mohuči 5. dubna 2011. V České republice byl na trh uveden jen o několik dní později 7. dubna.

'Vysvětlit křesťanskou víru v jazyce mladých lidí je velmi významný počin, protože právě to jim může ukázat cestu k víře a církvi, anebo jejich víru posílit a upevnit,' říká k vydání katechismu pro mladé pražský arcibiskup Dominik Duka, předseda České biskupské konference. Katechismus pro mladé - YouCat vychází před letošními srpnovými oslavami 26. světového dne mládeže, které se budou konat ve španělském Madridu (16. - 21. srpna 2011) a všichni mladí lidé, kteří se do Madridu rozjedou, jej obdrží zdarma jako součást tzv. 'balíčku poutníka'. Karmelitánské nakladatelství vydává YouCat v češtině v nákladu 2500 kusů a z toho 1600 kusů obdrží Sekce pro mládež ČBK, která katechismus bude účastníkům madridského setkání distribuovat prostřednictvím Diecézních center pro mládež. Další zájemci si YouCat budou moci  zakoupit v prodejnách nebo prostřednictvím internetového obchodu Karmelitánského nakladatelství, které na výběru fotografií v české verzi katechismu spolupracovalo se Sekcí pro mládež ČBK. 

Katechismus pro mladé zprostředkovává úhrn katolické víry tak, jak byl předložen Katechismem katolické církve, ovšem jazykem přiměřeným mladému člověku, a nemá v úmyslu ani se nesnaží bezpodmínečně vyčerpat všechny jeho obsahy. Kniha je psána formou otázek a odpovědí, které kladli mladí lidé. Následný komentář má čtenářům poskytnout dodatečnou pomoc, aby dokázali lépe pochopit danou otázku a její význam pro vlastní život. Katechismus pro mladé navíc nabízí v průběžném postranním sloupci doplňující texty, jako jsou shrnující definice, citáty z Písma svatého, citáty svatých a spolehlivých učitelů víry. V samém závěru najdeme věcný a jmenný rejstřík, který umožňuje snadno si vyhledat konkrétní místa v textu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou