Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové EU podpořily vzbouřence v arabských zemích

Datum publikace12. 4. 2011, 17.30
TiskTisk

Závěrečná tisková zpráva z plenárního zasedání Komise episkopátů Evropské unie (COMECE) 6. - 8. dubna 2011 vyjadřuje hlasitou podporu občanům arabských zemí ve snaze o dosažení demokracie. Biskupové plánují konkrétní kroky a vyzývají ke konání i EU.

Brusel: Revolty v Tunisku, Egyptě, Libyi a dalších arabských zemích jsou podle vyjádření COMECE oprávněným apelem milionů lidí na svobodu a lidskou důstojnost. 'S plným přesvědčením je povzbuzujeme, aby vytrvali v úsilí o prosazení respektu k základním lidským právům a nastolení demokracie ve svých zemích.'  Biskupové evropy se shodují, že arabské jaro národů je reakcí na několik desetiletí trvající bezvýchodnou situaci v diplomacii a na blízkovýchodní konflikty. V tom smyslu je lze vnímat jako znamení naděje.

COMECE zároveň vyzývá Evropskou unii, aby se zapojila do modernizace a demokratizace arabských zemí. Evropa by se měla také zasazovat o garanci rovných práv pro všechny obyvatele těchto zemí, včetně křesťanů, jejichž situace se stále zhoršuje. 'Tento status quo nelze už dále tolerovat', zdůrazňují biskupové. Zároveň naznačují, že hluboké znepokojení budí také způsob, jakým se někdy zachází s náboženskými menšinami v Evropě.

Setkání zakončeného 8. dubna v Bruselu se vedle zástupců evropských biskupských konferencí účastnili také odborníci z arabských zemí a Evropské unie. COMECE zvažuje možnost zavedení stálých konzultací s biskupy ze Severní Afriky a Blízkého východu a vybízí také k podpoře konkrétního dialogu s muslimy na téma náboženství a demokracie. Zdůrazňuje kromě toho nezbytnost spolupráce všech zemí Unie, aby bylo zabráněno přílivu emigrantů z arabských zemí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou