Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Liturgická památka Jana Pavla II. připadne na 22. října

Datum publikace12. 4. 2011, 17.00
TiskTisk

Na základě dekretu, který včera (11. dubna 2011) vydala vatikánská Kongregace pro bohoslužbu a svátosti, se liturgická památka Jana Pavla II. bude v Římě a v Polsku slavit vždy 22. října.

Dekret, který uznává 'výjimečný charakter' papežova blahořečení, upravuje veřejné liturgické oslavy spojené s blahořečením Jana Pavla II., které se bude konat 1. května 2011 ve Vatikánu. Ačkoliv se děkovné mše svaté po beatifikaci mohou slavit jen v místech, kde blahoslavený žil nebo pracoval, Vatikán vydal dovolení ke slavení děkovných mší během celého roku i pro místní církve po celém světě.

Datum děkovné mše svaté určí pro jednotlivé diecéze příslušný diecézní biskup a pro řeholní kongregace a řády jejich představený. Tyto bohoslužby mohou být slaveny pouze do 1. května 2012. V Římské diecézi a všech polských diecézích bude 22. říjen automaticky zařazen jako památka do liturgického kalendáře s tím, že místní církve a řády mohou rovněž požádat o dovolení zařadit tuto památku do svých liturgických kalendářů. Kostely, ve kterých se slaví liturgická památka, mohou být pojmenovány po Janu Pavlu II., ale v ostatních diecézích musí Vatikán vystavit indult (dovolení). Dekret rovněž obsahoval text vstupní modlitby, která bude použita při liturgických oslavách a děkovných mších.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou