Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Řím i Vatikán se připravují na blahořečení Jana Pavla II.

Datum publikace12. 4. 2011, 14.07
TiskTisk

Město Řím a Vatikán pokračují v přípravách na blahořečení Jana Pavla II. (1. května 2011) a postupně se upřesňují další informace související s touto mimořádnou událostí.

Řím / Vatikán: První část celé slavnosti blahořečení Jana Pavla II. bude představovat modlitebná vigilie na antickém stadionu Circo Massimo  v sobotu 30. dubna. Na 20.00 hodin je naplánovaná modlitba růžence, která se bude současně konat na pěti místech světa. Jde o pět významných chrámů na různých kontinentech, které budou propojeny telemostem přes satelit a věřící na každém místě budou mít na starosti vždy jeden desátek růžence světla. Jedná se o následující svatyně: Chrám Božího milosrdenství v Krakově, kde bude desátek růžence obětovaný za mladé lidi, svatyni Kawekamo v Bugundě v Tanzanii, ve které se budou věřící modlit za rodiny, chrám Naší Paní v Libanonu, kde bude desátek za evangelizaci, v mexickém Guadalupe za naději a pokoj mezi lidmi a v portugalské Fatimě za církev.

Po modlitební vigilii se poutníci z antického stadionu Circo Massimo pěšky přesunou na náměstí sv. Petra. Na této trase  budou otevřeny kostely (bazilika sv. Agnes na Piazza Navona, sv. Marka na Kapitole, sv. Anastázie, Nejsvětějšího jména Ježíš, Panny Marie in Vallicella, sv. Jana dei Fiorentini, sv. Andreje della Valle a sv. Bartoloměje na Isola Tiberina), ve kterých bude vystavena Svátost oltářní a poutníci se budou moci vyzpovídat.

V neděli 1. května 2011 bude Svatý otec předsedat slavnostní bohoslužbě, během které prohlásí svého předchůdce Jana Pavla II. za blahoslaveného.

Již v noci z 8. na 9. dubna byly přemístěny ostatky blahoslaveného papeže Inocenta XI. z prostoru pod oltářem v kapli sv. Šebestiána ve Vatikánské bazilice. V tomto prostoru se nyní dokončují poslední restaurátorské práce, aby byl připraven k uložení těla blahoslaveného Jana Pavla II. po beatifikaci. Kaple sv. Šebestiána se nachází blízko vchodu do baziliky Svatého Petra, hned za Michelangelovou Pietou. Toto místo je nejvhodnější pro zvládnutí proudu poutníků, kteří se přijdou blahoslavenému Janu Pavlu II. poklonit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou