Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Skončilo 84. plenární zasedání České biskupské konference

Datum publikace13. 4. 2011, 16.45
TiskTisk

Ve dnech 12. - 13. dubna 2011 se v Hejnicích konalo 84. plenární zasedání České biskupské konference. Jednání probíhalo v Mezinárodním centru duchovní obnovy, které vybudoval a dlouho řídil P. Miloš Raban. Jeho památku první den biskupové uctili v kryptě baziliky Navštívení Panny Marie.

Hejnice: Dvoudenní pracovní zasedání začalo promluvou biskupa Kajneka, na kterou navázal arcibiskup Dominik Duka OP. Ten jako předseda ČBK také po oba dva dny jednání řídil. Pražský arcibiskup hovořil o tom, že by se česká církev měla více zapojovat nejen do veřejných debat v naší zemi, ale také do mezinárodní diskuze např. o otázkách islámu a vztahu muslimů a křesťanů v islámských zemích. Nedávno se arcibiskup Duka setkal s velvyslanci těchto zemí, což pro něj byla nejen příležitost opětovně vyzvat k ochraně křesťanů, ale také projevit snahu o porozumění tohoto problému. Biskup Malý v této souvislosti poznamenal, že v mnohých islámských zemích sice existuje pro křesťany svoboda kultu, ale nikoli svoboda svědomí a činnost křesťanů je tedy velmi omezena.

Arcibiskup Duka s radostí konstatoval, jak dobře je přijímán českou společností Svatoanežský rok, kdy si připomínáme 800 let od narození sv. Anežky České. Proběhla soutěž pro děti a výstava jejich kreseb pořádaná ministerstvem školství, studenti hořické uměleckoprůmyslové školy celý rok tvořili sochy a busty Anežky Přemyslovny. Byla také sloužena mše svatá v Anežském klášteře, která byla od roku 1782 teprve druhou mší slavenou v těchto prostorách spojených se sv. Anežkou Českou. Svatoanežský rok, jak připomněl pražský arcibiskup, bude zakončen unikátní výstavou s názvem 'Svatá Anežka Česká – princezna a řeholnice', která bude v prostorách Kláštera sv. Anežky České zahájena 25. listopadu letošního roku.

Po tomto úvodním zamyšlení a diskusi následovaly jednotlivé body programu. Na jednání se dostaly takové otázky jako příprava podkladů ČBK pro nový školský zákon, budoucí rozvoj církevních vyšších odborných škol, aktivity Národního centra pro rodinu či ocenění ČBK pro osobnosti z oblasti umění, ale i ocenění za přínos církvi u nás. Jedním z dalších bodů jednání, který stojí za to vyzdvihnout, byla volba kandidáta pro XIII. řádnou generální biskupskou synodu, která proběhne 7. – 28. října 2012 ve Vatikánu. Jako delegát, který se bude této synody účastnit a pronese za českou církev také svůj příspěvek, byl zvolen litoměřický biskup Jan Baxant. Tématem nadcházejícího zasedání této biskupské synody je 'Nová evangelizace' a bude se týkat dialogu a společných aktivit věřících a nevěřících. S biskupy poobědval také apoštolský nuncius Diego Causero, který přijel biskupy pozdravit.

V odpoledním bloku jednání se probíraly záležitosti jednotlivých komisí a rad ČBK. Biskup Cikrle seznámil biskupy se závěry pracovního setkání nad tématem sexuální výchovy ve školách, které se uskutečnilo v Brně 9. února. Zúčastněné organizace a osobnosti se podle brněnského biskupa shodli na tom, že je třeba, aby se rodiče více zajímali o vyučovanou látku svých dětí a s vedením školy vedli kompetentní dialog.

Olomoucký arcibiskup v závěru dnešního jednání informoval o přípravách Cyrilometodějských oslav, kterých se bude účastnit nejen Akademie věd, ale také mnoho dalších institucí církevních i necírkevních. Bylo řečeno, že jádrem cyrilometodějských oslav má být motiv křtu národa, symbolicky odkazující právě k slovanským věrozvěstům. První den plenárního zasedání byl zakončen mší svatou v hejnické bazilice Navštívení Panny Marie. Hlavním celebrantem byl arcibiskup Dominik Duka, kazatelem olomoucký biskup Josef Hrdlička.

Plenární zasedání pokračovalo druhý den. Po ranní mši svaté, kterou celebroval biskup Lobkowicz, následovala diskuze s hlavní kaplankou Vězeňské služby České republiky Mgr. Květoslavou Jakubalovou, která se účastnila části dopoledního jednání a přednesla zprávu o plnění dohody o duchovní péči. Ve 36 zařízení vězeňské služby působí, podle jejích slov, dnes 203 duchovních a dobrovolníků ze 13 církví. Službu duchovních využívá 5 – 12% obviněných a odsouzených. Vězeňská služba přijímá pozitivně tu skutečnost, že vězeňská duchovenská péče má určitou formu odborného vedení svých členů. Referát hlavní kaplanky doplnil P. František Převrátil. Je to služba obtížná, jejíž efekt nelze dopředu předpovídat. Současně je to však služba, která se týká mnoha tisíců lidí, nejen vězňů, ale i jejich rodin a jejich blízkých. Zájem je větší, než jsou schopni kaplani uspokojit.

Dalším tématem jednání byla také příprava beatifikace 14 pražských mučedníků, příslušníků františkánského řádu, od jejichž smrti v roce 1611 letos uplyne 400 let. Podle zprávy provinciála františkánů Jeronýma F. Jurka OFM se zasedání teologů konsultorů, které se konalo v Římě 5. března tohoto roku, vyjádřilo k mučednictví Bedřicha Bachsteina a jeho druhů kladně. K blahořečení pražských mučedníků by tedy mohlo dojít příští rok.

Biskupové zformulovali přání k Velikonocům určené nejen věřícím, ale celé naší společnosti. Kromě duchovně plodného prožití Velikonoc přejí biskupové všem také odpovědnou a stabilní vládu. Byl také připraven blahopřejný dopis k velikonočním svátkům pro papeže Benedikta XVI. Společným obědem v refektáři Mezinárodního centra duchovní obnovy v Hejnicích bylo 84. plenární zasedání zakončeno. Příští zasedání bude 16. – 18. června 2011 v Prachaticích spojené s poutí ke cti sv. Jana Nepomuka Neumanna.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou