Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Egyptští duchovní znovu proti dialogu s Vatikánem

Datum publikace14. 4. 2011, 20.00
TiskTisk

Na setkání s papežským nunciem Michaelem Fitzgeraldem zopakoval včera (13. dubna 2011) velký imám Ahmed El-Tayeb z nejstarší káhirské mešity Al-Azahar obvinění proti Vatikánu poté, co papež apeloval na zajištění bezpečnosti křesťanů v Egyptě.

Káhira(ET): Al-Azhar znovu otevře jednání se Svatým stolcem teprve po omluvě papeže Benedikta XVI., který byl obviněn z kritizování Islámu po útocích na koptskou katedrálu v Alexandrii. Setkání, na kterém muslimský vůdce vznesl požadavek na omluvu jako podmínku dalšího dialogu, proběhlo včera v Káhiře.

'Není fér žádat po papeži omluvu,' sdělil pro svou bezpečnost utajovaný zdroj 'protože muslimy nikdy neurazil – pouze žádal ochranu křesťanů, ať už žijí kdekoliv, což je jeho povinnost.' Navzdory svým postojům se Al-Azharské autority snaží být vnímány jako představitelé umírněného islámu. Utajovaný zdroj také poznamenal, že se muslimští duchovní často vyhýbali konkrétním krokům tak, že vedli dialog povrchní zdvořilosti. 'Nyní ovšem Vatikán ví, jaká je situace a určitě se nebude obávat zaujmout jasný postoj. Vatikán musí být pevný ve svých postojích a zeptat se imáma z Al-Azhar na důvody omluvy a v čem Svatý otec pochybil. Al-Azhar by měl vysvětlit, proč pokračuje páchání násilí na křesťanech, než začne požadovat omluvy,' uvedl utajený zdroj.

'Egyptský muslimský svět je momentálně velmi rozdělen. I uvnitř Al-Azhar jsou rozdíly mezi postojem Ahmeda El-Tayeba a ostatních imámů a postojem profesorů univerzity při Al-Azhar. Al-Azhar je zase v rozporu s Muslimkým bratrstvým, které je vnitřně rozděleno mezi tvrdou linií starších členů a mladými reformátory.' Situace odráží různost proudů uvnitř islámu, které nemají v muslimském světě jednotnou konečnou autoritu, díky čemuž jsou zaujímány rozporuplné postoje.

Jasmínová revoluce a pád egyptského prezidenta Mubaraka podtrhly zmatek a nestabilitu v egyptské muslimské společnosti, která se potácí mezi sekulárními a demokratickými hnutími, radikálním islámem a rizikem armádního režimu, což rovněž částečně vysvětluje rozporuplné postoje Al-Azharu.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou