Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

První číslo třetího ročníku revue Cesty katecheze

Datum publikace14. 4. 2011, 15.00
TiskTisk

Třetí ročník revue Cesty katecheze je inspirován programem pastorační přípravy na 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Tématem ročníku je 'Obnova života z víry'. Vyjdou celkem tři čísla, z nichž první je věnováno tématu 'Křest', druhé 'Písmo svaté v katechezi' a třetí 'Církev'.

K tématu „Křest“ se jako první vyslovuje českobudějovický biskup Mons. Jiří PAĎOUR. Záměrem redakce je ukázat na bohatství křtu a nabídnout různé možnosti, jak k němu přistupovat v katechezi a v náboženském vzdělávání. Nabídka je rozdělena do dvou částí. Rubrika „Otevíral jim oči“ obsahuje čtyři články, v nichž jsou rozvedeny a komentovány biblické základy křtu, přístup spirituální teologie k tématu Boží synovství a pastorační pohled na rozhovor s rodiči před křtem jejich dítěte. Rubriku „Vypravovali, jak ho poznali“ nahradila stejnojmenná praktická příloha, která je novinkou tohoto ročníku, aby umožnila rozšířit počet ukázek, jak uchopit dané téma v katechezi. Příloha tohoto čísla je zaměřena na možná tematická uspořádání katechezí ke křtu nebo námětů k duchovním obnovám. Zároveň uvádí škálu příležitostí, kde lze téma křtu uplatnit. Doplněním praktické přílohy je celkem devět nových scénářů, programů a pomůcek, které zveřejňujeme na webu časopisu ke stažení.

Biblické základy křtu jsou obsaženy jak v jednotlivých evangeliích, tak v celých dějinách spásy. Petr CHALUPA pojednává o modlitbě pro žehnání křestní vody, která připomíná události dějin spásy, jež z křesťanského hlediska mohou naznačovat tajemství křtu. Bedřich HORÁK rozebírá místa v Janově evangeliu, ve kterých je možné objevit souvislost s praxí křtu. Tyto texty nabízejí náhled na bohatství křtu a mohou se stát východiskem pro duchovní obnovu křesťanů, kteří chtějí poznat hloubku svého křestního zasvěcení. Martin SEDLOŇ se věnuje Božímu synovství z pohledu spirituální teologie. Text směřuje ke zdůraznění úkolu církve pomoci člověku probudit vědomí, že je Božím synem či Boží dcerou a že by toto své Boží dětství měl objevit a prožívat v církvi. Aktuální pastorační otázkou, která často vyvolává v církvi diskusi, je křest malých dětí, jejichž rodiny nevykazují předpoklady pro vytvoření prostředí, které by děti rozvíjelo ve víře. Ludvík DŘÍMAL se ve svém článku zabývá zdánlivě jednoduchou skutečností, jakou je rozhovor s rodiči před křtem jejich dítěte. Věnuje se možnostem, jak takový rozhovor využít jako šanci pro katechezi s dospělými, a připomíná také zodpovědnost a možnosti celého farního společenství pomoci rodičům, jejichž víra je slabá.

V závěrečné části časopisu jsme zavedli novou rubriku, jejímž prostřednictvím chceme nabídnout některé skutečnosti z historie katecheze a náboženského vzdělávání, které mají přesah do naší současnosti a jsou inspirativní. Prvním „hostem“ této rubriky je Josef Andreas Jungmann, SJ, teolog, jenž významně přispěl jak ke katechetické, tak k liturgické obnově života církve. Marie ZIMMERMANNOVÁ se zabývá jeho přínosem ke kérygmatickému pojetí katecheze. Zadní obálka nabízí jednu z možností, jak v katechezi nahlédnout na křest jako na bránu do nového života a inspirovat se přitom uměleckým dílem sochaře Lorenza Ghibertiho na Rajské bráně baptisteria sv. Jana Křtitele ve Florencii.

.

Marie Zimmermannová,
šéfredaktorka revue Cesty katecheze

 

Více informací k revue Cesty katecheze lze nalézt na tomto odkazu

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou