Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Židovská delegace navštívila arcibiskupa Duku

Datum publikace15. 4. 2011, 18.27
TiskTisk

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP přijal 14. dubna 2011 v Arcibiskupském paláci na Hradčanech zástupce Federace židovských obcí a Židovské obce v Praze. Pozvání na pražské arcibiskupství bylo poděkováním za loňské pozvání na Židovskou radnici a do Pinkasovy synagogy.

Praha: Kromě vrchního zemského rabína Karola Efraima Sidona, který musí plnit své povinnosti spojené s dobou před Pesachem, navštívil pražského arcibiskupa předseda Federace židovských obcí v ČR Jiří Daníček, tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus a předseda Židovské obce v Praze František Bányai. Jako dary přinesli macesy (nekvašený pesachový chléb) a košer víno.

Během přátelského setkání se rozhovor točil kolem rozvíjející se spolupráci mezi katolickou církví a Federací židovských obcí v ČR. Bylo konstatováno, že existuje mnoho společných témat, jako je rodina, nepřípustnost eutanázie, ale také tradiční hodnoty a obecné etické zásady.

Minulý rok krátce před Vánocemi navštívil arcibiskup Duka Pinkasovu synagogu, památník českých a moravských Židů, kteří se stali oběťmi nacistické perzekuce. V doprovodu svých hostitelů si prohlédl také Starý židovský hřbitov, který spolu se Staronovou synagogou patří k nejvýznamnějším zachovalým památkám pražského Židovského města. Po prohlídce památek pražský arcibiskup tehdy přijal pozvání k přátelskému setkání a ke společnému obědu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou