Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charitu na Ukrajině posilují kolegové z Olomouce

Datum publikace19. 4. 2011, 16.30
TiskTisk

Ředitelé místních charit na Ukrajině se pod vedením pracovníků Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) v týdnu od 4. do 10. dubna zdokonalovali ve své práci s veřejností. Dva pracovníci ACHO pak během pracovní cesty vedle pořádání tohoto kurzu pomohli při jednání s místními úřady a při přípravě nových projektů pomoci.

Olomouc: Školení týkající se práce s veřejností bylo další z aktivit, kterými se Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) snaží zlepšovat dovednosti pracovníků ukrajinských charit. Aktivity zahrnuté do dlouhodobého plánu této pomoci ukrajinským charitám tak již přinesly hmatatelné zlepšení např. v oblasti dokumentace sociálních projektů, fundraisingu či ve strategickém plánování těchto charitativních organizací.

'Touto podporou docílíme větší soběstačnosti ukrajinských partnerských organizací, které budou ve svém prostředí silnější a více samostatné a nebudou plně závislé na pomoci ze zahraničí,' uvedl P. Rostislav Strojvus, koordinátor projektů pomoci ACHO na Ukrajině, a dodal: 'Jsem přesvědčený, že to je to nejlepší, co pro fungování těchto organizací můžeme udělat.'

Jedním z nejdůležitějších školitelů v oblasti práce s veřejností byl šéfredaktor Kolomyjské pravdy Viktor Fiťo, který charitním pracovníkům detailně přiblížil fungování médií, priority ukrajinských médií a dal rady, jak pomoci novinářům v jejich práci a získat si tak jejich pozitivní vztah k charitativním organizacím.

Arcidiecézní charita Olomouc se pomoci Ukrajině věnuje dlouhodobě od roku 1992. Mezi těmito aktivitami byly např. ozdravné pobyty dětí postižených černobylskou katastrofou, pomoc při povodních, školení a semináře pro partnerské organizace, vzdělávání ukrajinských studentů na Caritas VOŠs, podpora sociálně pastoračního centra Korolevo, podpora Regionálního centra sociální adaptace Lvov a Brody, podpora Caritas Ternopil a Kolomya, podpora Fondu Aspern – Kiev, pomoc dětem v Dětském domově v Bortnikách a Ternopilu a v Sociálním centru v Lopatyně.

V roce 2009 mohla díky podpoře dárců Arcidiecézní charita Olomouc zorganizovat pomoc při chřipkové epidemii na Ukrajině. Na Ukrajinu tehdy ACHO odvezla dvě humanitární zásilky zdravotnického materiálu za více než 300 000 Kč. V červenci 2010, kdy také Ukrajinu zasáhly silné povodně, se přímo v postižených místech pomoci účastnil také tým pracovníků Arcidiecézní charity Olomouc. Tato pomoc přesáhla částku 350 000 Kč.

Atraktivní je také projekt Vánoční balíček. Díky tomuto projektu již bylo více než 400 velmi chudých dětí a nebo dětí v dětských domovech na Ukrajině obdarováno dárky, které připravili konkrétní dárci, rodiny či kolektivy z České republiky. Projekt bude pokračovat i v roce 2011.

Podrobnější informace poskytne P. Rostislav Strojvus na telefonu 731 621 261 nebo Marek Navrátil z tiskového oddělení ACHO, mobil 739 52 62 78, e-mail marek.navratil@acho.charita.cz.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou