Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Přípravy na papežskou návštěvu Chorvatska v červnu 2011

Datum publikace18. 4. 2011, 13.00
TiskTisk

Přípravy na návštěvu papeže Benedikta XVI. v Chorvatsku ve dnech 4. – 5. června 2011 běží podle plánu. Ve čtvrtek 14. dubna informoval předseda Chorvatské biskupské konference, kardinál Josip Bozanic, že ještě v dubnu má Vatikán potvrdit oficiální program. Doposud jsou známé některé klíčové body papežova itineráře, které přinášíme v článku spolu se zajímavostmi z příprav.

Záhřeb (HR): V sobotu, 4. června 2011, se Benedikt XVI. setká v záhřebském státním divadle HNK s představiteli politického, hospodářského a kulturního života. Následně by se měl Svatý otec ve večerních hodinách zúčastnit modlitby s mladými lidmi na centrálním náměstí historického jádra města Záhřeb.

V neděli, 5. června 2011, je v plánu slavnostní mše svatá v prostorách výstaviště Hipodrom, která se má zaměřit na téma rodiny. Večer se v záhřebské katedrále předpokládá modlitba na připomínku mučednika kardinála Alojzije Stepinace (1898 – 1960).

Světící záhřebský biskup, Mijo Gorski, který je zodpovědný za přípravy papežské návštěvy, informoval, že se počítá také s rozhovory s prezidentem Ivo Josipovicem a premiérkou Jadrankou Kosor v sídlech jejich úřadů.

Od 4. dubna 2011 je také dostupná speciální poštovní známka vydaná při příležitosti papežské návštěvy. Motivem známky je fotografie Benedikta XVI. z inaugurační bohoslužby 19. dubna 2005 na Svatopetrském náměstí, kterou vyfotil fotograf Reuters, Kai Pfaffenbach. Umělecké ztvárnění známky navrhla designérka Ariana Norsic ze Samoboru. Známka je v hodnotě 3,10 chorvatských korun a byla vytištěna v 500 000 kusech. Chorvatská pošta vydala speciální známky již při návštěvách papeže Jana Pavla II. v letech 1944, 1998 a 2003.

Během celé papežské návštěvy bude do organizace zapojeno 2000 mladých dobrovolníků. Na programu na výstavišti Hipodrom se bude podílet 600 hudebníků a dalších umělců. Zkoušky začaly podle světícího biskupa již před měsícem. Speciálně při příležitosti návštěvy Benedikta XVI. v Chorvatsku byla složena a nahrána píseň a byl natočen videospot. Název písně je totožný s mottem papežské návštěvy 'Společně v Kristu'.

Také na případy nutného zdravotního ošetření budou organizátoři připraveni. Na výstavišti se počítá s přítomností 300 zdravotních sester a sanitářů a se dvěma polními nemocnicemi. Dále pak bude v areálu Hipodromu připraveno 20 000 možností na přespání. Dle standardu bezpečnostních opatření při papežských návštěvách posílila již policie kontroly na vybraných místech a v městských částech, kterými se bude papež pohybovat a kde bude probíhat program. Obyvatelé byli informováni, jakým průkazem se musí policejní jednotky legitimovat a byli varováni před falešnými policisty.  Celkem se očekává cca 400 autobusů s poutníky a bude připraveno na 2000 parkovacích míst. Mladí lidé jsou žádání, aby přijeli vlakem.

 

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou