Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež liturgií Květné neděle zahájil Svatý týden

Datum publikace19. 4. 2011, 17.15
TiskTisk

Liturgií Květné neděle na památku Ježíšova vjezdu do Jeruzaléma zahájil Benedikt XVI. v neděli, 17. dubna 2011, Svatý týden. Tento den byl také 26. diecézním světovým dnem mládeže a tak bylo mezi 50 tisíci lidmi na svatopetrském náměstí velké množství mladých lidí. Při promluvě před modlitbou Anděl Páně Svatý otec pozval mladé na Světové setkání mládeže do Madridu a vyzval k míru v Kolumbii.

Vatikán: U obelisku, který kdysi stával v Neronově cirku a je tedy tichým svědkem mučednictví prvního papeže, zahájil Svatý otec v 9.30 hodin liturgii obřadem žehnání ratolestí. Olivové a palmové ratolesti byly letos přivezené z oblasti Puglie a Ligurie. Od obelisku pak po přečtení evangelia vyšlo za zpěvu dvacátého čtvrtého Žalmu liturgické procesí směrem k oltáři umístěnému na vyvýšeném prostranství před bazilikou, kde liturgie pokračovala. Po italsky zpívaných pašijích následovala promluva, v níž Benedikt XVI. mimo jiné řekl:

'(Církevní) Otcové pravili, že se člověk nachází v průniku dvou gravitačních polí. Nejprve je tu přitažlivost, která nás táhne dolů, k egoismu, ke lži a ke zlu; je to tíže, která nás ponižuje a vzdaluje od výsosti Boží. Z druhé strany je síla přitažlivosti Boží lásky. Fakt, že jsme Bohem milováni, a odpověď naší lásky nás táhnou vzhůru. Člověk se nachází uprostřed této dvojí přitažlivosti, a všechno závisí na útěku před polem přitažlivosti zla a na tom, abychom se stali svobodnými a nechali se naprosto přitáhnout přitažlivostí Boha, který nám propůjčuje opravdovost, pozvedá nás a dává nám pravou svobodu.'

Po mši svaté pronesl Benedikt XVI. obvyklou polední promluvu před modlitbou Anděl Páně. Během ní zahájil 26. diecézní světový den mládeže, který slaví církev od roku 1985 vždy na Květnou neděli. I letos se v Římě shromáždili mladí lidé z nejrůznějších koutů Itálie a i ze zahraničí. Papež se na ně obrátil ve vícero  jazycích (fancouzsky, anglicky, německy, španělsky, portugalsky,  polsky a italsky) a pozval mladé lidi na Světové setkání mládeže, které se budou konat od 16. do 21. srpna letošního roku v Madridu.       

Dále Benedikt XVI. zaměřil svůj pohled na situaci v Kolumbii, kde si na Velký pátek připomenou památku obětí násilí: 'Vybízím Kolumbijce, aby se této významné duchovní iniciativy účastnili. Zároveň prosím Boha o přímluvu za lidi tohoto milovaného národa, kteří krutým způsobem přišli o život a hmotné statky. Opakuji moji naléhavou výzvu k obrácení, pokání a smíření. Kéž by už nikdy nevládlo v Kolumbii násilí! Ať tam zavládne mít!'

Již více než 40 let v této jihoamerické zemi mezi sebou na úkor běžného obyvatelstva bojují partyzánské polovojenské jednotky, policie a armáda. Na denním pořádku jsou únosy, masakry, vraždy a odsuny obyvatel a obzvláště ženy jsou násilím silně postižené. Seznam útoků proti církevním představitelům nebo věřícím je dlouhý. Např. v roce 2002 byl zavražděn arcibiskup z Cali, Isaías Duarte Cancino, který se odvážně zasazoval proti obchodu s drogami. V roce 1999 veřejně exkomunikoval členy levicové teroristické organizace ELN, která unesla 150 věřících z kostela.

Na závěr popřál Svatý otec všem poutníkům požehnaný Svatý týden.

 

BXVI. Angelus 17.4.2011
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou