Lupa
Obsah Obsah
Portál

Prezentace souhrnného díla kardinála Špidlíka

Datum publikace19. 4. 2011, 16.45
TiskTisk

U příležitosti prvního výročí od úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka připravilo olomoucké Centrum Aletti ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR souhrnný bibliografický přehled a ediční plán díla kardinála Tomáše Špidlíka SJ, jehož oficiální prezentace se uskutečnila včera (18. dubna 2011) v prostorách Černínského paláce za účasti arcibiskupa Dominika Duky a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga a dalších pozvaných hostí.

Praha: Souhrnný bibliografický přehled a ediční plán díla Tomáše kardinála Špidlíka SJ byl vytvořen pro lepší orientaci v  obsáhlém díle mezinárodního významu tohoto význačného českého teologa. Cílem je více zpřístupnit odkaz, který je určen nejen teologům, ale i všem, kteří hledají poznání cestou rozumu a srdce.

Na odkaz kardinála Špidlíka zavzpomínal při včerejší prezentaci jako první pražský arcibiskup Mons. Dominik Duka OP, který mimo jiné řekl: 'Kardinál Špidlík byl velikonočním člověkem, který zdůrazňoval, že člověk nemůže propadnout rezignaci, protože naděje nikdy neumírá. Tedy i nám velikonoční doba, pokud do ní vstoupíme, dodá odvahu.' Dále o díle pana kardinála pohovořil Prof. Richard Čemus SJ, žák kardinála Špidlíka a profesor Papežského orientálního institutu, který vzpomenul na papežskou kapli Redemptoris Mater, za jejíž koncepcí a provedením stojí právě Tomáš Špidlík a jenž je odrazem jeho celého díla a učení. Jako poslední o díle tohoto slavného rodáka z Boskovic promluvil Prof. Pavel Ambros z olomouckého Central Aletti, pod jehož vedením byl tento sborník zhotoven. 'Věřím a pevně doufám, že i jeho celoživotní dílo se v předložené bibliografii systematicky otevře i českému čtenáři jako bohatý pramen inspirace. Vzniká jím nová podoba toho, co můžeme nazvat vlastním, českému národu drahým, dědictvím.'

Předmluvu ke sborníku napsal sám ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, který nad jeho vznikem převzal záštitu.  'Největší poctou pro každého člověka je, když se o něm po smrti může s čistým svědomím říci, že jeho dílu lze naslouchat a hledat v něm poučení s opravdovou důvěrou. Obracíme se tedy k Tomáši Špidlíkovi v souladu s jeho životním krédem a doporučením s otevřeným srdcem a s plnou důvěrou,' stojí mimo jiné v jeho předmluvě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou