Lupa
Obsah Obsah
Portál

Zákaz modlitby ve francouzských ulicích?

Datum publikace19. 4. 2011, 16.00
TiskTisk

Ve Francii začal v pondělí, 18. dubna 2011 platit zákon, jehož smyslem má být integrace početné muslimské menšiny do tamnější společnosti. Kromě zmíněného zákona, který zakazuje nošení burky na veřejnosti, oznámil ministr vnitra Claude Guéant také záměr vlády zakázat modlitby na ulicích.

Paříž: Kromě zákona, který postihuje muslimské ženy, které na veřejnosti skrývají svoji tvář a znesnadňují tak osobní komunikaci, by měl další zákon postihnout také muslimy. V islámu mají muži modlitební povinnost a muslimové se v předepsaných hodinách modlí tam, kde se právě nacházejí, nezřídka přímo na ulicích, kde brání veřejnému provozu. Tento problém je ovšem patrný i ve státech s muslimskou většinou.

Muslimům, kteří tvrdí, že je to způsobeno nedostatkem mešit, francouzský ministr vnitra připomněl, že během posledních deseti let vzrostl ve Francii počet mešit z jednoho na dva tisíce a výstavba mešit není státem blokována. Podle ministra by však neměla být financována z francouzského státního rozpočtu, což se nezřídka děje. Např. v Paříži, podle sdělení francouzského tisku, věnoval městský magistrát na výstavbu islámského centra 22 milionů euro.

Ve snaze nalézt vhodné znění zamýšleného zákona pozval ministr vnitra představitele šesti nejpočetnějších náboženství na konzultaci, které se účastnil také pařížský arcibiskup, kardinál Vingt-Trois. V katolickém prostředí panují obavy, že regulace problémů, které jsou do společenského soužití vnášeny islámskými zvyklostmi, by mohla znesnadňovat život také jiným náboženstvím, konkrétně se to týká např. pořádání pěších poutí, eucharistických procesí apod. Ministr vnitra se pokoušel rozptýlit tyto obavy a řekl, že pouliční modlitby jsou jenom lokálním problémem, který se týká třech velkých měst.

Foto převzato

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou